Carina får hovedrolle i rød skatteplan

Debatten om kontanthjælps-modtageren Carina har haft vigtig indflydelse på regeringens nye skatteudspil, vurderer en politisk kommentator.

Joachim B Olsen og Özlem Cecik diskuterer under besøg hos "fattig-Carina". Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I slutningen af november 2011 tog folketingsmedlem Özlem Cekic (SF) en skæbnesvanger beslutning. Debatten om fattigdomsydelser rasede på Christiansborg og i medierne, så da en journalist fra DR-programmet Aftenshowet ringede og bad om at blive sat i forbindelse med en fattig dansker, gav Özlem Cekic hende nummeret på kontanthjælpsmodtageren Carina.

Det, der skete efterfølgende, er gået over i dansk politisk historie. For Carina var ikke fattig, hverken efter den officielle målestok eller ud fra rent objektive kriterier.

»Skurken« i Aftenshowets indslag, Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance, fik folkestemningen på sin side, og lynhurtigt blev politikernes og mediernes fokus flyttet fra de »fattige« til de arbejdende danskere.

Siden har Carina spillet en cental rolle i den danske velfærdsdebat. Den foreløbige kulmination er skatteminister Thor Möger Pedersens (SF) opsigtsvækkende udspil til en skattereform, der tilgodeser lønmodtagerne frem for de ledige.

- Jeg forstår udmærket den frustration, der rejste sig i kølvandet på to politikeres besøg hos kontanthjælpsmodtageren Carina, og som en ufaglært kontorbetjent fra København gav udtryk for i Berlingske: »Jeg står op hver dag, og jeg gør en indsats hver dag. Man kunne næsten ønske sig at blive bistandsklient.« Det skal man ikke ønske sig, skriver skatteministeren i en kronik i Berlingske onsdag.

Politisk kommentator Rasmus Jønsson er ikke overrasket over, at Thor Möger Pedersen bruger Carina som et dårligt eksempel. Han ser kronikken som en naturlig udløber af den nye værdidebat om rettigheder og pligter.

- Ministeren kommer sine kritikere i forkøbet ved at nævne Carina-sagen. Han ved, at man bliver nødt til at tage afstand fra Carina, hvis man har sit politiske liv kært, forklarer Rasmus Jønsson.

Ifølge hans vurdering har Carina-sagen haft stor indflydelse på skatteudspillet.

- Naturligvis ved regeringen godt, at den er nødt til at få middelklassen til at arbejde mere for at rette op på samfundsøkonomien. Men måden, reformen lanceres på rent retorisk, er tydeligvis påvirket af den dagsorden, som Carina-sagen har sat, siger Rasmus Jønsson.

Olsen glæder sig

Joachim B. Olsen glæder sig over, at skatteministeren bruger Carina som et dårligt eksempel i sit udspil. Han ser det som et bevis på, at debatten har flyttet sig, efter at han stillede op til debat med Özlem Cekic i Aftenshowet.

- Det har været med til at belyse, at det ikke kan betale sig for mange mennesker at arbejde. Som politiker vil man gerne være med til at ændre samfundet, og det er enormt vigtigt, at vi skaber et samfund, hvor man belønner de produktive, siger Joachim B. Olsen.

Thor Möger Pedersens skatteudspil får også roser fra Venstre og Konservative. Men han risikerer at rage uklar med sit eget bagland i SF, vurderer Rasmus Jønsson.

- Han rammer fint stemningen i befolkningen og blandt meningsdannerne, men der sidder mange i baglandet, som ikke mener, at han er berettiget til at være minister. Mange af dem vil være uenige i hans holdninger, så han skal virkelig se sig over skulderen, siger han.

En af kritikerne er Poul Overlund-Sørensen, der er medlem af SFs landsledelse.

- Jeg tror, Thor Möger Pedersen får svært ved at samle partiet i den her sag. SF har krævet, at regeringen gør noget ved uligheden i samfundet, så hvis vi opgiver den linje for at reagere på floppet omkring Carina, så vil det give problemer, siger han.

Det har, trods flere henvendelser, ikke været muligt at få en kommentar fra Özlem Cekic.