Camre afleverer sit hjemmeværnsvåben i protest mod afvæbning

DFeren Mogens Camre har planer om at aflevere hele sit hjemmeværnsvåben i protest mod, at alle frivillige midlertidigt skal afvæbnes. Det reducerer Hjemmeværnet til »et ulønnet parkeringskorps«, mener Camre.

DFeren Mogens Camre har planer om at aflevere hele sit hjemmeværnsvåben i protest mod, at alle frivillige midlertidigt skal afvæbnes. Det reducerer Hjemmeværnet til »et ulønnet parkeringskorps«, mener Camre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Alle Hjemmeværnets 4.328 frivillige medlemmer, der har våben i hjemmet, skal midlertidigt afvæbnes i kølvandet på terrorangrebet København, hvor blandt andet en stjålet hjemmeværnsriffel blev brugt.

Én af de 4.328 er Mogens Camre, medlem af Dansk Folkeparti og tidligere folketingsmedlem og europaparlamentariker.

Hjemmeværnsfolkene er blevet bedt om at aflevere det såkaldte bundstykke til deres automatgeværer, der midlertidigt skal inddrages og opbevares på centrale depoter rundt om i landet. Uden bundstykket kan geværet ikke affyres.

Men Mogens Camre går videre end det. Han har i sinde at aflevere hele geværet, oplyser han i et brev til Hjemmeværnets øverste chef, generalmajor Finn Winkler.

»Det gør jeg af den simple årsag, at det er meningsløst at have et våben uden bundstykke. Så kan du ligeså godt have et kosteskaft liggende,« uddyber DFeren over for Berlingske Nyhedsbureau.

Bundstykkerne skal inddrages midlertidigt, mens Hjemmeværnet undersøger, hvordan sikkerheden omkring opbevaring af våbnene i medlemmernes hjem kan forøges.

Men det er »en yderst uklog beslutning«, mener Mogens Camre.

»De fleste af os vil slet ikke finde os i at skulle stå på vagt uden et våben. Tror man, at vi er sådan et ulønnet parkeringskorps? Vi er gået ind i Hjemmeværnet for at yde en militær indsats, og vi skal kunne rykke ud i akutte situationer, hvor hæren eller politiet har brug for os. Vi skal ikke være i en situation, hvor vi skal rykke ud med et geværløb og et skæfte, der ingenting kan,« siger han.

Spørgsmål: Men det giver vel mening, at Hjemmeværnet undersøger, om man kan forhindre, at våben bliver stjålet i de frivilliges hjem og bliver brugt i terrorangreb som det, vi så for en måned siden i København?

»Ja, men det kan du gøre ved at montere en kammerlås på geværerne. Det er et låseaggregat, der gør, at våbnet ikke kan skyde, uden at du har nøglen til det. Det er langt billigere,« siger Mogens Camre.

Flere af Folketingets partier er oprørte over afvæbningen af Hjemmeværnet - heriblandt Mogens Camres eget parti, Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative.

Og når de borgerlige partier er imod, er Mogens Camre overbevist om, at han kommer til at hente sit gevær igen inden længe.

»Jeg afleverer mit våben. Men jeg har noteret, at partierne i blå blok er imod denne aflevering, så jeg regner med, at jeg kan hente det igen, når regeringen skifter efter et valg,« siger DFeren.

Alle bundstykkerne skal være afleveret senest 30. marts.