Cameron skal betale sine regninger

Morten Helveg Petersen (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge fik landene i EU lavet en stor aftale om klima og energi. Men det var ikke det eneste, der blev snakket om ved topmødet. Storbritanniens premierminister David Cameron lavede et stort ståhej ud af, at han nægter at betale den "ekstraregning” på 2 mia. euro, som han ”lige” havde fundet ud af, at Storbritannien skal betale.

Jeg er ked af at må fortælle David Cameron, at Storbritannien ikke er blevet behandlet urimeligt. Medlemslandenes bidrag til EU-budgettet baserer sig på BNP, altså hvor mange penge hvert land har tjent. Når man har høj vækst, stiger ens bidrag. Og når man har lavere vækst end forventet får man penge tilbage, hvilket er tilfældet i DK. Hovedparten af det ekstra bidrag skyldes, at man har ændret beregningsmetoden af BNP – med Storbritanniens aktive medvirken.

Hvordan ”ekstraregningen” kan komme som en overraskelse for Cameron, undrer mig, eftersom det har været offentlig tilgængelig information siden 17. oktober.  Cameron lyder som et forkælet barn, der ikke gider gøre sin del af arbejdet. Hvis det bare var det, kunne jeg dog leve med det.

Problemet er, at hans udtalelser peger på et meget større problem. På hjemmefronten er Cameron og hans konservative parti nemlig presset af UK Independence Party (UKIP). Når Cameron kritiserer EU-regler, som han aldrig har brokket sig over før, taler han UKIP efter munden for at stække dette partis stigende indflydelse. Men rent faktisk risikerer han derved at styrke EU modstanden og dermed skubbe Storbritannien ud af EU.

Cameron er tydeligvis ude efter nogle nemme point, men med denne udmelding viser Cameron igen sin mangel på politisk dømmekraft. Det er skræmmende, hvordan Camerons kortsigtede strategi ikke tager højde for de katastrofale følger en eventuel udmelding af EU vil medføre for briterne selv både økonomisk og geopolitisk. Men en såkaldt Brexit vil også have umådelig stor skade på den generelle økonomi i Europa og for Europas plads i verden.

Cameron bliver nødt til at tage ansvar, mande sig op og forklare fordelene ved EU for det britiske folk. Og så skal han, ligesom alle os andre, betale sine regninger. Til tiden!