Cameron kalder valg af Juncker »en alvorlig fejltagelse«

Storbritanniens premierminister, David Cameron, ærgrer sig gevaldigt over valget af Jean-Claude Juncker som kommissionsformand.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL

EU: Den britiske premierminister, David Cameron, er ikke en glad mand efter valget af Jean-Claude Juncker som ny formand for Europa-Kommissionen.

David Cameron, der sammen med den ungarske premierminister, Viktor Orban, stemte imod Juncker, kalder det direkte »en alvorlig fejltagelse«, at EUs stats- og regeringschefer ikke kunne arbejde sammen og finde et alternativ til Jean-Claude Juncker.

Ifølge Reuters lyder det fra Cameron, at det med afgørelsen vil blive vanskeligere at holde Storbritannien i EU.

At der måtte en afstemning til, er et brud med traditionerne i EU, hvor der normalt har kunnet opnås enighed om en kandidat.

David Cameron har forud for flertalsbeslutningen , 26 lande for og to imod, været uforsonlig i sin kritik af Jean-Claude Juncker, som han gang på gang har erklæret som uegnet til at føre EU videre.

Ifølge David Cameron er han repræsentant for en fløj, der vil mere EU-integration på bekostning af enkeltstaterne.

David Camerons umiddelbare kommentar til valget af Jean-Claude Juncker lyder derfor ifølge Reuters:

»Det er en trist dag for Europa«.

Videre lyder det fra David Cameron, at mens Europa råber på reformer i EU, så vælger man en »karriere insider« som kommissionsformand.

Samtidig understreger den britiske premierminister, at han vil fortsætte sit arbejde på at få en folkeafstemning i Storbritannien om EU-medlemskabet , hvor han vil støtte, at hans land forbliver i et reformeret EU.

»Jeg mener, at Storbritanniens interesse ligger i at reformere EU. Holde en folkeafstemning om reformer i EU og anbefale at vi bliver i et reformeret EU. Er det blevet vanskeligere at nå? Ja, lyder det fra David Cameron.

Alene det, at der måtte en afstemning til, er et brud med traditionerne i EU, hvor der normalt har kunnet opnås enighed om en kandidat. Men Cameron har forud for flertalsbeslutningen været uforsonlig i sin kritik af Jean-Claude Juncker, som han gang på gang har erklæret uegnet til at føre EU videre.