Cameron advarer EU efter pagt

Storbritanniens premierminister David Cameron understreger, at eurozonens ny traktat ikke må ødelægge det isolerede Storbritanniens ”nationale interesser”.

David Cameron Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

BRUXELLES: Det er som om, at den britiske premierminister David Cameron nyder at være isoleret i Europa som en anden enfant terrible.

I hvert fald var han sent i aftes i højt humør, da han ønskede eurozonen tillykke med en ”imponerende og klar” europagt, men straks i friske vendinger fastslog, at Storbritannien vil vogte over, at den ikke ”ødelægger vore nationale interesser”.

- Vi underskriver ikke denne traktat, vi ratificerer den ikke, og den placerer ingen forpligtigelser på Storbritannien, lød det kontant fra David Cameron, som store dele af Europa blev stærkt ophidset på, da han under topmødet i december ene mand nedlagde veto imod en traktatændring, der i stedet tvang eurozonen til at finde en anden løsning, der endelig kom i aftes med Europagten.

- Men som jeg sagde i december, så er det her nyt territorium. Europagten er først lige besluttet, og der er en række juridiske bekymringer omkring brugen af EUs institutioner. Vi vil ikke stoppe eurozonen i at gøre, hvad der er nødvendigt for at komme ud af krisen, så længe det ikke ødelægger vore nationale interesser, sagde David Cameron og fastslog om den nye Europagt, der dikterer nyt loft over medlemslandenes gæld og gør det muligt at straffe syndere, der ikke overholder gældsloftet, med bøder.

- Europagten må ikke tage skridt, der underminerer det indre marked. Vi vil vogte over dette, og vi er klar til at tage skridt, hvis vore nationale interesser er truet. Men lad mig sige dette: Selv om streng økonomisk disciplin klart er nødvendigt for eurozonen, så er det stadig afgørende, at eurozonen rekapitaliserer deres banker, og at den fjerner usikkerheden om Grækenland og etablerer en brandmur stor nok til at klare krisen. Disse skridt kan ikke vente, risikoen er fortsat for stor. Der skal omgående tages skridt, hvis euroen skal lykkedes.