Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Høje lixtal og snørklede dagsordner er et problem i landets byråd. Én ud af fire byrådspolitikere har oplevet at sætte sin stemme uden at forstå, hvad der præcis blev stemt om. Det viser en undersøgelse foretaget af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
910 ud af 2475 byrådspolitikere deltog i undersøgelsen, hvor de svarede på, hvordan de oplever sproget i byrådets dagsordener.
- Teksterne er skrevet af akademikere til akademikere. Og der har almindelige mennesker som mig, der er gået ud af tiende klasse, ikke en levende chance for at følge med, siger Jette Skive, der sidder i Aarhus Byråd for Dansk Folkeparti, til Danske Kommuner.
Demokratisk problem
Forskningschef i samfundsvidenskab og kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole Roger Buch frygter, at det akademiske sprog kan afskrække borgere, der ikke er universitetsuddannede, fra at søge ind i politisk arbejde.
- Vi har et system, hvor enhver kan komme i byrådet, hvis man kan få folk til at stemme på sig. Men hvis realiteten er, at vi har gjort opgaven så svær, at store dele af befolkningen ikke magter den, så har vi et stort demokratisk problem, siger forskningschef i samfundsvidenskab og kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole Roger Buch til Danske Kommuner.
Hans vurdering er at problemet kun bliver større i fremtiden.
- Efter kommunalreformen har vi fået nogle større kommuner med større, mere professionaliserede embedsværk. Det betyder, at de sagsfremstillinger, man får fra forvaltningen, er mere professionelle, men måske desværre også mindre forståelige, siger Roger Buch til Danske Kommuner.
Byråd ligner mere og mere Folketinget
Han advarer om, at det politiske niveau er i fare for at miste jordforbindelsen.
- Folketinget er efterhånden befolket næsten udelukkende af akademikere. Traditionelt har det været opvejet af et lokalpolitisk niveau, der var langt mere forankret i den virkelige verden med byråd, der bestod af såkaldte almindelige mennesker. I dag ligner byrådene mere og mere Folketinget, og vi risikerer at miste balancen mellem det akademiske niveau og den praktiske virkelighed, siger han til Danske Kommuner.
I Aarhus Kommune har i man besluttet at sende hele embedsværket på skrivekursus, så sagsfremstillingerne fremover er mere forståelige for politikerne.
I KL er man ifølge Danske Kommuner ligeledes opmærksomme på problemet. Her oplever man en stigende efterspørgsel på kurser om bedre dagsordener. Derfor afholder KL en workshop om bedre politiske dagsordener til KLs kommunikationsdøgn i november.
Deltag i debatten: Hvad skal der til, for at byrådspolitikerne bliver bedre klædt på til deres opgave?