Bush-rådgivere opfordrer Danmark til at genåbne krigskommission

Den danske regering bør genåbne Irak- og Afghanistankommissionen, lyder det fra to af arkitekerne bag USAs beslutning om at gå i krig i Irak.

ARKIVFOTO: Danske soldater fra spejdereskadronen under en natlig kolonnekørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Irakkrigen blev orkestreret på en så problematisk måde, at det er absolut nødvendigt, at de lande, der deltog i krigen, kulegraver beslutningen.

Sådan lyder det fra tidligere CIA-chef Paul Pillar og Lawrence Wilkerson, som var stabschef for tidligere udenrigsminister Colin Powell, skriver Information.

De er begge to af arkitekterne bag USAs beslutning om at gå i krig mod Saddam Hussein.

Paul Pillar, der koordinerede efterretninger om Iraks masseødelæggelsesvåben, mener, at en dansk undersøgelse blandt andet bør »gå i dybden med spørgsmål om, hvordan forholdet til USA og Storbritannien influerer på udenrigspolitiske beslutninger«, skriver avisen.

Det samme budskab kommer fra Lawrence Wilkerson:

»Et demokrati bør ikke handle på den måde. Det er usundt, at politikerne ikke er villige til at få deres beskidte vasketøj undersøgt offentligt. En konservativ vurdering er, at mellem 150.000 og 300.000 mennesker er blevet dræbt (i Irak, red.). Enhver regering og ethvert land må undersøge sin deltagelse i dette massemord,« siger han.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bakker ifølge Information op om Pillar og Wilkersons opfordring til den danske regering. Regeringen bør genoverveje lukningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen, mener han.