»Burka og Niqab hører ikke hjemme i det danske samfund«

En samlet regering vil have burkaer ud af skoler, gymnasier, arbejdspladser og offentlige institutioner. Men der er ingen forbud på vej.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen

Regeringen melder nu klart ud, at tildækkede kvinder i burka eller niqab hverken hører hjemme på skoler, universiteter, arbejdspladser, i forretninger eller på offentlige kontorer.

- Burka og Niqab hører ikke hjemme i det danske samfund, lyder den klare overskrift for en redegørelse ,som regeringen har underskrevet.

Men der er ikke nye forbud på vej, for regeringens burkaudvalg er kommet frem til, at brugen kan begrænses med de nuværende regler.

LÆS OGSÅ:
Løkke: Én lærer i burka er en for meget

Debatten brød løs for et halvt år siden, da den konservative integrationsordfører, Naser Khader, foreslog et burkaforbud. Dansk Folkeparti var straks med på idéen, hvorimod Venstre var mere tilbageholden. Derfor nedsatte regeringen et udvalg, der skulle analysere brugen af burka og niqab.

Statsministeriet skriver i sin redegørelse, at alle uddannelsesinstitutioner med fuld ret kan stille krav til, at både lærere og elever skal have et synligt ansigt.

Offentlige arbejdsgivere kan også kræve, at hjemmehjælpere, pædagoger, sagsbehandlere og andre offentligt ansatte viser deres ansigt. Kolleger, kunder og samarbejdspartnere kan med fuld ret kræve, at privatansatte ikke skjuler deres ansigt.

Og politi, togfører og buschauffører kan også sige, at kvinder skal vise ansigtet, når de bruger pas eller buskort.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) vil mødes med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner for at sikre, at de gældende regler tages i brug.

Mens der ifølge regeringen ikke er brug for nye regler, så skal strafferammen hæves til fire år for personer, der tvinger andre til at bære en beklædningsgenstand, der skjuler ansigtet. Regeringen vil også ændre retsplejeloven, så et vidne ikke må skjule ansigtet med mindre retten undtagelsesvis tillader det.

/ritzau/