BT-chef: En sejr for vores journalistik

BTs chefredaktør glæder sig over, at han og tre andre BT-folk ikke bliver tvunget til at afsløre deres kilde i skattesagen.

BTs chefredaktør Olav Skaaning Andersen har hele tiden nægtet at afsløre den kilde, der lækkede afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skattesag til avisen.

Derfor glæder det Olav Skaaning Andersen, at Skattesagskommissionen hverken vil tvinge ham, BT-journalist Thomas Nørmark Krog, tidligere chefredaktør Peter Brüchmann eller nyhedschef Simon Andersen til at udlevere kilden.

- Jeg er glad for, at kommissionen har lyttet til vores og vores advokats argumenter om, at der er tale om en sag af klar offentlig interesse, som kræver, at vi får lov til at beskytte vores kilde. Det er en klar sejr for os og vores journalistik, men det er også en sejr for journalistikken generelt, siger Olav Skaaning Andersen til BT.

De fire BT-folk blev afhørt af Skattesagskommissionens udspørger Lars Kjeldsen tirsdag. Her nægtede de at afsløre, hvem kilden til lækagen er, og deres advokat Søren Juul afbrød utallige gange udspørgeren med en protest, når spørgsmålene kom for tæt på området »kildebeskyttelse«. Og det var han i sin gode ret til, har kommissionen altså nu slået fast.

Kardinalpunktet i spørgsmålet om, hvorvidt BT skal afsløre kilden eller ej, er, om skattesagen er af »offentlig interesse«. Hvis den ikke er det, så skal BT afsløre kilden, men sagen er altså interessant for offentligheden, er konklusionen.

Det vurderede professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Sten Schaumberg-Müller, også, at udfaldet ville blive.

- Hvorledes en ledende oppositionspolitiker arrangerer sig skattemæssigt, vil jeg nok sige, har en samfundsmæssig betydning. Det kan jo have betydning for stemmeafgivelsen, sagde han til Berlingske Nyhedsbureau tidligere på ugen.

Det er Oluf Jørgensen, forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ikke enig i.

- Min vurdering er, at det omhandler private forhold, fordi det er deres privatøkonomi, det handler om, og altså ikke hendes løn eller andet, som vedrører hendes offentlige rolle, sagde han til Politiken tirsdag.

Et af de tre medlemmer i Skattesagskommissionen stemte for, at BT burde pålægges vidnepligt, men han var i undertal, og derfor slipper BT for at sladre.