Britisk satiretegning viser Løkke som nazist: »Dybt usmageligt« og »en skændsel«

Et britisk medie har i kølvandet på de danske asylstramninger bragt tegning af statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist. V-ordfører langer ud efter avisen.

Foto: Thomas Lekfeldt

De internationale reaktioner på de danske udlændingestramninger, som et flertal af Folketinget vedtog tirsdag eftermiddag, fortsætter i dag.

Og her bliver Danmark, der selv er kendt for satiretegninger, målet for selv samme.

To store britiske aviser bringer således tegninger med fokus på den omstridte lov, der kom på plads med stemmer fra blå blok og Socialdemokraterne.

Hos avisen The Guardian har satiretegneren Steve Bell tegnet statsminister Lars Løkke Rasmussen i en nazistlignende uniform og med det danske flag bundet om overarmen.

På billedet er der ligeledes både en gris og legoklodser samt en omskrivning af Carlsbergs kendte slogan »probably the best beer in the world«:

På tegningen hedder det i stedet: »Sandsynligvis det dummeste parti i verden«.

Ud fra Løkke er der lavet en taleboble, hvor statsministeren siger: »Det er krænkende at sammenligne os med nazisterne.«

Du kan se tegningen her. Artiklen fortsætter under billedet.

I en anden stor britisk avis, The Independent, er de danske asylstramninger ligeledes i fokus.

Her har satiretegner Dave Brown tegnet Den Lille Havfrue iklædt smykker og med en tang med en udrevet guldtand.

Tegningen henviser til den del af lovforslaget, der betyder, at myndighederne herhjemme fremover kan konfiskere større kontantbeløb og værdigenstande fra flygtninge til dækning af senere udgifter.

Foran havfruen er desuden placeret et skilt med en omskrivning af en kendt sonnet, der findes ved Frihedsgudinden i New York, som byder migranter velkommen til landet.

I versionen fra The Independent er de sidste linjer ændret, så det hedder: »Jeg vil stjæle deres punge, smykker, guldtænder med mere«.

Du kan se tegningen her. Artiklen fortsætter under billedet.

Tegningen fra The Guardian, hvor Løkke er afbilledet som nazist, har onsdag formiddag affødt en kraftig reaktion fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen har selv flere gange måttet forsvare den danske lov, senest ved tredjebehandlingen i folketingssalen i går. Over for TV 2 kalder han tegningen for både »sølle« og »rædselsfuld«.

»Jeg synes, det er dybt usmageligt, helt utilstedeligt, historieløst og en skændsel, at det skal komme fra et land, som end ikke når Danmark til sokkeholderne i deres behandling af asylansøgere. Og så er det en skændsel over for de mennesker, som blev myrdet af nazisterne under holocaust. Det er en historieløshed, som ikke klæder et britisk medie,« siger Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.