Britisk premierminister: Vi vender ikke ryggen til Europa

Under besøg af den britiske premierminister siger Lars Løkke, at man bør sigte mod en venskabelig skilsmisse.

Den Britiske premierminister Theresa May besøger Statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg. Pressemøde. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Der kan ikke være tale om, at der bliver forhandlet andet end en skilsmisse for Storbritannien, der er på vej ud af EU.

Det slår den britiske premierminister, Theresa May, fast på et pressemøde med den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

- Vi forlader EU, men vi vender ikke vores ryg til Europa. Jeg håber, at det kan blive et harmonisk og ordentligt farvel. Det er i Storbritanniens interesse og i andre EU-landes, siger Theresa May.

Den britiske leder er på sit første officielle besøg i Danmark, hvor hun besøger Lars Løkke Rasmussen. Over en arbejdsfrokost har de diskuteret brexit, briternes beslutning om at forlade EU.

Bagefter rejser hun direkte til Holland for at søge opbakning forud for forhandlingerne om at forlade EU.

Storbritannien håber på at kunne bevare adgangen til EU's indre marked. Samtidig vil briterne have mulighed for at styre arbejdskraftens frie bevægelighed.

Emnet står centralt i forhandlingerne om briternes udtræden af EU, men blev kun berørt ganske kort på pressemødet efter arbejdsfrokosten.

Lars Løkke Rasmussen nøjes med at understrege, at der bør sigtes mod en "venskabelig skilsmisse".

- Det vil være udgangspunktet i de kommende forhandlinger. En aftale bliver naturligvis nødt til at balancere rettigheder og forpligtelser, siger Lars Løkke Rasmussen.

Til det siger May blot, at Storbritannien vil leve op til "forskellige rettigheder og pligter", mens landet er medlem af EU.

Senere på måneden deltager Theresa May for første gang i et topmøde, når stats- og regeringscheferne mødes i Bruxelles. Derfor har May og Løkke diskuteret migration og forholdet til Rusland, som vil være på dagsorden.

May understreger, at handlen mellem Danmark og Storbritannien udgør ti milliarder pund årligt (omkring 82 milliarder kroner), og at landene har et vigtigt samarbejde om sikkerhedspolitik.

Den britiske premierminister meddelte i begyndelsen af oktober, at hun vil iværksætte den såkaldte artikel 50 i første kvartal af 2017. Det betyder, at briterne skal være ude af EU senest to år efter.

/ritzau/