Brev afslører Ole Sohns hyldest til DDR

Få uger inden DDR-regimets fald sendte SF's gruppeformand et rosende brev til den daværende DDR-leder Erich Honecker. Brevet strider mod tidligere forklaringer.

I det tyske rigsarkiv, Das Bundesarchiv, i Berlin, ligger et brev, hvori den dengang 35-årige Ole Sohn fremhæver, at den østtyske socialisme er til "stor inspiration". Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både B.T og Morgenavisen Jyllands-Posten sår fredag alvorlig tvivl om de forklaringer, som SF's gruppeformand Ole Sohn er kommet med i forbindelse med sit forhold til det tidligere DDR-regime i Østtyskland.

B.T. skriver, at Ole Sohn - der i årene 1987-1991 var formand for Danmarks Kommunistiske Parti, DKP - helt op til Murens fald udtrykte begejstring for regimet i et brev til den daværende DDR-leder Erich Honecker.

I brevet, der findes i det tyske rigsarkiv, Das Bundesarchiv, i Berlin, fremhæver den dengang 35-årige Ole Sohn, at den østtyske socialisme er til "stor inspiration".

Sohn roser også DDR's evne til at afskaffe arbejdsløshed, bolignød og for at give garanti "for unges uddannelse, billige basisfornødenheder, dvs. sikringen af en række basale menneskerettigheder".

Samtidig takker han DDR for i 40 år at have "udgjort en afgørende faktor for fred, sikkerhed og afspænding i Europa".

Brevet står i kontrast til, hvad Ole Sohn tidligere har sagt om begivenhederne i DDR i tiden omkring Murens fald.

I flere interviews siden kollapset i 1989 har Ole Sohn således taget afstand fra forholdene i Østtyskland og forklaret, at han i den kolde krigs sidste år intet havde tilovers for DDR-regimet.

Men også Jyllands-Posten sætter spørgsmålstegn ved Sohns senere udmeldinger. Avisen fortæller således, at Sohn seks dage efter Murens fald forsikrede DDR-regimet om, at "DKP står fuldt og helt bag" regimets beslutninger og vil modarbejde alle planer om en genforening.

Avisens oplysninger stammer fra et telegram, som DDR's ambassadør i København sendte til Østberlin efter murens fald.

Ambassadøren havde talt med Ole Sohn, som han også refererer for, at "udviklingen i Ungarn og Polen havde skabt dyb bestyrtelse og til en vis grad politisk forvirring i DKP"

"Et stærkt socialistisk DDR vil derfor have endnu større betydning for kommunistpartiets arbejde."

/ritzau/