Bredt flertal vil sende udenlandske kriminelle bag tremmer i hjemlandet

Et bredt flertal i Folketinget mener, at hvis man i højere grad lader kriminelle fra udlandet afsone deres straf i hjemlandet, vil færre udlændinge begå indbrud i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når dansk politi snupper en udenlandsk indbrudstyv, skal vedkommende sendes hjem og afsone sin straf.

Det mener et bredt flertal på Christiansborg, efter det er kommet frem, at kriminelle fra udlandet tegner sig for op imod halvdelen af de indbrud, der begås i Danmark.

Politikerne mener, at udsigten til at skulle afsone straffen i en celle i Bukarest frem for et dansk fængsel formentlig vil afholde en del udlændinge fra at tage til Danmark på indbrudstogt.

»Et dansk fængsel er en feriekoloni, hvis man kommer fra Østeuropa,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

»Det er ingen straf at sidde i et dansk fængsel. Man kan få lommepenge, som man kan sende hjem til familien, og for manges vedkommende kan man i det hele taget have en bedre tilværelse, end man har i hjemlandet,« tilføjer han.

Karl Erik Agerbo, politiinspektør og leder af Task Force Indbrud, vurderer ifølge Berlingske, at omrejsende kriminelle, hvoraf langt størstedelen er rumænere, står for op imod 50 procent af de indbrud, der bliver begået i øjeblikket.

Venstre og Konservative mener, at meldingen fra Task Force Indbrud bør føre til politisk handling.

»I stedet for at man sidder i et dansk luksusfængsel, så skal man som rumæner afsone i et gennemsnitligt rumænsk fængsel i Bukarest. Så tror jeg, at nogle indbrudstyve vil tænke sig om en ekstra gang, hvorvidt de vil tage til Danmark og begå organiseret kriminalitet,« siger strafferetsordfører Karsten Lauritzen (V), som gerne ser strafferammerne skærpet:

»Fordi i Danmark har vi lavet et system, hvor man får en relativ mild fængselsstraf, fordi der er en stor grad af social straf. Man får for eksempel en plet på straffeattesten og dermed svært ved at finde arbejde, men den del af straffen rammer jo ikke udlændinge.«

Også Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), mener, at indbrud skal straffes væsentligt hårdere - for eksempel på niveau med Sverige og Tyskland - så det ikke kan betale sig at tage til Danmark og lave indbrud.

»Derudover skal vi sørge for, at de kriminelle udlændinge ryger hjem til afsoning i eget land lige med det samme,« siger han.

Trine Bramsen (S), socialdemokratisk retsordfører, er enig med de borgerlige, men påpeger, at der nu sendes langt flere kriminelle udlændinge til afsoning i hjemlandet end under den borgerlige regering.

»Det er absurd at høre de partier, der ikke formåede at sende flere end tre hjem i 2010, stå og beklage sig nu, hvor vi sender langt flere hjem,« siger hun og tilføjer, at der sidste år blev sendt knap 40 udlændinge til afsoning i deres hjemland.

Men tallet skal hæves, fastslår Trine Bramsen.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, når Rumænien og Polen siger, at de ikke kan modtage deres kriminelle til afsoning. Det er en europæisk problemstilling, som skal løses på europæisk plan,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).