Bredt flertal vil ændre offentlighedslov efter et valg

Et bredt flertal er parat til at ændre offentlighedsloven. Venstre og Socialdemokratiet vil kun justere.

København. Et bredt flertal af røde og blå partier er parate til at ændre offentlighedsloven fra 2013.

Partierne vil fjerne de paragraffer, som ifølge Ombudsmanden og en række eksperter har skabt mere lukkethed i ministerierne.

Det skriver Radio24Syv.

Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti samt regeringspartierne Konservative og Liberal Alliance oplyser til mediet, at man vil arbejde på at afskaffe de tre konkrete paragraffer, der er blevet kritiseret for at begrænse åbenheden i centraladministrationen.

Venstre og Socialdemokratiet vil kun tale om en justering.

- Man kan ikke fjerne de tre paragraffer uden at sætte noget andet i stedet.

- Vi har fremlagt et forslag til en ændring af offentlighedsloven, der ville lempe ministerbetjeningsreglen ganske betragteligt, men det lykkedes desværre ikke at nå til enighed i forligskredsen, skriver Venstres Jan E. Jørgensen i en sms til Radio24Syv.

Socialdemokraternes Trine Bramsen anerkender over for Radio24Syv, at ministerbetjeningsreglen er blevet tolket for rigidt i de senere år.

Alligevel mener hun, at embedsværket og ministre bør have et fortroligt arbejdsrum.

Alle øvrige partier i Folketinget ønsker at fjerne ministerbetjeningsreglen samt paragraf 22 og 27, der blokerer for indsigt i kalendere og dokumenter.

Liberal Alliance og Konservative vil sløjfe reglerne helt. Enhedslisten ønsker n større gennemskrivning, mens Dansk Folkeparti mener, at man "er nødt til at tage en runde med hele loven".

/ritzau/