Bredt flertal for forbud mod kunstige jomfruhinder

Regeringen vil gøre op med myten om, at der skal blod på lagenet efter første samleje.

Det skal være slut med, at læger medvirker til at konstruere kunstige jomfruhinder.

I hvert fald hvis det står til et bredt flertal i Folketinget, der fredag formiddag behandler et lovforslag, der er fremsat af regeringen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Lovforslaget skal sikre forbuddet

Lovforslagets mål er kort fortalt at aflive myten om, at kvinder skal bløde efter deres første samleje. Socialdemokratiet, Alternativet og De Radikale støtter forslaget.

Gruppeformand for Venstre Karen Ellemann understreger, at det ikke er i orden, at nogen kvinder er underlagt social kontrol, der fører dem til et operationsbord.

»Man må nærmest sige, at vi har fejlet med årtiers integration, siden der i dagens Danmark er behov for at lovgive mod, hvad man næsten må kalde en middelalderlig tankegang,« siger Karen Ellemann, der også er tidligere ligestillingsminister.

Dansk Folkeparti bakker også op om forslaget, og Claus Kvist Hansen (DF) hæfter sig ved, at indgrebet er »kulturkosmetik«, der ifølge ham er til for at tilfredsstille en kulturkreds, hvilket er en forkert vej at gå.

»Man kan ikke opretholde en forestilling om, at jorden er flad blot for at berolige mennesker fra en bestemt kulturkreds.«

»Det ville være arrogant og nedladende over for de pågældende at skjule videnskabelige realiteter,« siger Claus Kvist Hansen.

Ingen ved, hvor mange kvinder der årligt får konstrueret en jomfruhinde. Men de private klinikker, der udfører indgrebet, er få, og det samme er formentlig antallet af kvinder.

Ifølge regeringen bør straffen for en overtrædelse ikke være lavere end en bøde på 10.000 kroner.

/ritzau/