Bred opbakning til Støjbergs stramninger for permanent ophold

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil gøre det endnu sværere at få permanent opholdstilladelse i Danmark, end regeringen lægger op til. Socialdemokraterne rækker også hånden frem til Støjberg.

Foto: DIMITAR DILKOFF

Regeringen vil stramme kravene til udlændinge, der ønsker at få permanent opholdstilladelse i Danmark. De skal score højere på beskæftigelse og sprogkompetencer - og så kommer man bag i køen, hvis man har begået kriminalitet.

Stramninger, som falder i god jord hos både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

»Det ligger på lange strækninger i fin forlængelse af det, vi ønsker i Dansk Folkeparti. Nu skal vi dykke ned i det og diskutere det grundigere, men det ser fornuftigt ud,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Hans ordførerkollega fra Socialdemokraterne, Dan Jørgensen (S), ser også »positivt på mulighederne for at stramme«.

»Vi har store integrationsproblemer i Danmark, og dem skal vi blandt andet gøre noget ved via krav til de mennesker, der gerne vil blive i Danmark. Krav til danskkundskaber og selvforsørgelse vil vi gerne se på. Det handler om ret og pligt,« skriver han i en SMS til Berlingske Nyhedsbureau.

Socialdemokraterne opfordrer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at gå efter et bredt forlig.

Den røde regering gjorde det i 2012 muligt for flygtninge at slippe for de almindelige krav til permanent ophold, når de har boet otte år i Danmark. Men den kattelem vil Venstre-regeringen lukke i. Og det er Dansk Folkeparti helt enig i.

»Flygtninge skal ikke have permanent opholdstilladelse, og de bør heller ikke blive danske statsborgere. Flygtninge skal kun være her i kort tid, før de sendes tilbage til deres hjemland,« siger Martin Henriksen.

Han er dog også skuffet over et element i regeringens udspil: Nemlig at kravet om mindst fem års lovligt ophold i Danmark ændres, så en udlænding fremover skal have haft lovligt ophold i fire år for at opnå permanent ophold.

»Vi ser ingen grund til at gå væk fra de fem år. Men det afhænger af, om vi vurderer, at vi i slutningen af forhandlingerne samlet set har opnået en stramning. Det afgørende for os er, at vi ser en nedgang i antallet af folk, der får permanent opholdstilladelse - især hvad angår flygtninge,« siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti har dog ikke noget tal, men ambitionen er, at stramningerne skal give »et pænt fald.«

Regeringens næststørste støtteparti, Liberal Alliance, hopper også med på strammer-holdet. Partiet synes som udgangspunkt slet ikke, at kriminelle udlændinge skal have permanent ophold, fortæller udlændingeordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Regeringens udspil er et skridt i den rigtige retning, men der bør strammes yderligere op,« siger han og tilføjer:

»Hvis man skal få fast ophold i Danmark, så skal man vise, at man kan bidrage til det danske samfund - og derfor mener vi, at man skal have været selvforsørgende i fem ud af fem år.«

Partierne mødes til de første forhandlinger hos Inger Støjberg tirsdag eftermiddag.