Bred opbakning til omdannelse af retsforbehold

Ulla Tørnæs (V) Foto: Pressefoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge indgik en bred række af Folketingets partier en aftale om omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Og jeg var meget glad for at se, at aftalen om en omdannelse af retsforbeholdet har bred opbakning blandt danskerne. Det er rigtig godt nyt for Danmark, og rigtig dårligt nyt for de kriminelle. En omdannelse af retsforbeholdet vil give dansk politi de bedste muligheder for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Men vi har stadig et stort arbejde foran os. Der er lang tid til en folkeafstemning og historierne om, hvad en tilvalgsordning vil betyde, bliver mere og mere fantasifulde.

Eksempelvis turnerer Dansk Folkepartis medlemmer af Europa-Parlamentet rundt med et budskab om, at Venstre misbruger Europol til at åbne bagdøren for en fælles europæisk asyl- og udlændingepolitik i Danmark. Intet kunne være mere forkert. Venstre har stået vagt om en fast men fair udlændingepolitik i 10 år, og det vil vi gøre igen.  Både vores bagdør og hoveddør er fuldstændig lukket.

Dansk Folkeparti taler med to tunger i udlændinge- og asylpolitikken. De har i Europa-Parlamentet stemt for, at EU skal lave en analyse af, hvordan en fælles europæisk asyl- og udlændingepolitik kan skrues sammen og anbefalinger til det videre arbejde. Og det er ikke bare en enkelt DF’er, der er kommet til at trykke på den forkerte knap. Nej alle 4 har trykket på ”ja” til sådan en analyse og medfølgende anbefalinger. Jeg selv trykkede et klart ”nej”, fordi det lugter langt væk af fælleskompetence på udlændingeområdet. Og lad mig en gang for alle slå fast: det vil vi i Venstre ikke være med til.

Men afstemningen om en omdannelse af retsforbeholdet handler om meget mere end Europol og udlændingepolitik. Det handler eksempelvis også om Danmarks muligheder for i fremtiden at deltage aktivt i Europas kamp mod terrorisme. Det frygtelige angreb i Paris i januar viser med al tydelighed, at terrortruslen i Europa i den grad er til stede. En fællesnævner for langt de fleste terrorangreb i Europa er, at terroristerne var kendt af myndighederne inden angrebet. Men den viden, som myndighederne rundt om i Europa har haft, er ikke blevet delt. Det er slet ikke godt nok, og her skal vi sætte effektivt ind for at blive meget bedre. Her kan et europæisk samarbejde for vores efterretningstjenester efter den model, som vi kender fra Europol, være en mulighed. Det vil give vores efterretningstjenester en effektiv ramme for at udveksle efterretninger og samarbejde i kampen mod terror. Men med retsforbeholdet som vi kender det i dag, vil Danmark efter al sandsynlighed ikke kunne deltage i samarbejdet. Vi skal ikke spænde ben for os selv på den måde.

Retsforbeholdet vil i de kommende år at spænde ben for dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Og det vil efter al sandsynlighed også komme til at spænde ben for, om Danmark kan deltage aktivt og effektivt i kampen mod terror. Det skal vi naturligvis ikke sidde passivt og se på. Samtidig har det været vigtigt for Venstre at stå vagt om, at vi fremover kan føre en fast og fair asyl- og udlændingepolitik i Danmark. Det har vi sikret med den aftale, som en lang række af Folketingets partier står bag.