Branchedirektør: Genåbningen er god og nødvendig, men hjælpepakker og coronapas er store fejlskud

Formanden for landets små og mellemstore virksomheder er glad for, at mere nu kan åbne. Han mener imidlertid, at både coronapasset og videreførelsen af hjælpepakkerne er fejlskud. Hos Dansk Industri mener man, at genåbningsaftalen er til den forsigtige side.

 
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et doorstep planen for en langsigtet genåbningsplan i Danmark efter lange forhandlinger på Christiansborg. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye genåbningsaftale giver erhvervslivet en klarhed over, hvad man kan planlægge med, og derfor er aftalen, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om sent i går aftes, overordnet en god ting.

Det siger den administrerende direktør i SMVdanmark, som repræsenterer de små og mellemstore virksomheder, Jakob Brandt til TV 2 News.

Han er desuden glad for, at de liberale erhverv får lov til at slå dørene op efter påske.

»Virksomhederne er meget hårdt økonomisk ramt og står på spring for at slå dørene op for kunderne igen,« siger Jakob Brandt.

Han mener dog, at aftalen indeholder to fejlskud. Det handler om hjælpepakkerne til erhvervslivet og om indførelsen af coronapasset.

Jakob Brandt stiller sig undrende over for, at man ikke har valgt en smitteopsporing i stedet for at indføre coronapasset, som skal dokumentere, at en borger er vaccineret, nyligt testet eller har antistoffer i kroppen.

Ifølge ham kan alle de liberale erhverv få navn og telefonnummer på alle kunder, som der i øvrigt vil være relativt få af i butikken hver dag.

»Så skulle der komme et smittetilfælde, kan man meget hurtigt kontakte dem, der har været der, og lade dem gå i isolation i stedet for at smøre et testkrav ud over alle frisørernes kunder,« siger Jakob Brandt, som ikke mener, at det bør være butikkernes og serviceerhvervenes opgave at agere politibetjente på testområdet.

»Vi bliver brugt som bolsjet, der får det her testkrav til at glide ned,« siger han.

Han frygter i øvrigt, at testkravet vil fungere i storbyen, men at erhvervslivet i landdistrikterne vil lide under, at der mange steder er langt mellem teststederne.

»Tove på 75, der bor i Ribe, hun skal altså til Esbjerg for at få en test bare for at komme ned til den lokale damefrisør, og vil hun egentlig gøre det?« spørger Jakob Brandt.

»Åbn-eller-betal-princip«

Af aftaleteksten fremgår det desuden, at de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet fortsætter til sidst i juni.

»Vi er glade for, at politikerne ikke fjerner hjælpepakkerne fra den dag, de liberale erhverv får lov til at åbne, for omsætningen kommer ikke tilbage fra dag et. Til gengæld mener vi også, at man skal indføre et åbn-eller-betal-princip,« siger Jakob Brandt.

Med det mener han, at alle de virksomheder, der ikke får lov til at åbne nu, skal have en fuld kompensation.

»Vi står stadig i en situation, hvor det koster 10.000 kroner per hjemsendt medarbejder om måneden,« siger Jakob Brandt:

»Politikerne skal sige, at enten er man åben, eller også får man fuld dækning fra samfundets side. Der er ikke mere at tære på ude i kassen. Den er tom hos virksomhederne,« siger han og understreger, at mange virksomheder stadig ser ud til at må vente to måneder med at åbne.

DI: Aftale til den forsigtige side

Også fra Dansk Industri lyder der overordnet set positive toner efter genåbningsaftalen, omend man havde håbet, at større dele af samfundet kunne åbne.

»Vi synes, det er enormt positivt, at vi er kommet dertil, hvor vi har en plan. Og positivt at vi har fået en bred politisk aftale. Det vil vi gerne kvittere for. Når det er sagt, synes vi, at aftalen er til den forsigtige side. Vi havde håbet, at vi kunne åbne lidt mere,« siger politisk direktør, Emil Fannikke Kiær, til TV 2 News.

»Ganske vist ser vi, at andre lande er gået den anden vej – blandt andet måtte Tyskland og Merkel lukke ned i nat, men overordnet synes vi, at aftalen er til den forsigtige side.«

For erhvervslivet er det ifølge Fannikke Kiær et stort fremskridt, at der nu er en politisk plan med faste datoer, så butikker og virksomheder kan planlægge deres investeringer.

»Det er helt afgørende, at man kan se frem i tid, når man skal investere. Helt afgørende, at man kan få det lange blik på.«