»Boykot er salomonisk løsning«

Den danske parlamentariker Morten Løkkegaard kalder Europa-Parlamentets boykot af det danske formandskab på retsområdet for en salomonisk løsning.

Det er slut med forhandlinger mellem EU-Parlamentet og det danske formandskab på retsområdet. Parlamentets præsidium har onsdag besluttet at lægge formandskabet på is, fordi parlamentet er blevet frataget sin indflydelse på en del af Schengen-aftalen.

Beslutningen kommer efter tirsdagens særdeles hårde gennemhegling af justitsminister Morten Bødskov (S), der blev mødt af buh-råb i parlamentet.

Den danske parlamentariker Morten Løkkegaard (V) betegner suspenderingen som en salomonisk løsning. Der var fra flere sider lagt op til en fuldstændig boykot af formandskabet.

- Det er et godt kompromis, for nu kan vi arbejde videre på en række vigtige områder, blandt andet i forbindelse med energisparedirektiverne. Men det er da ærgerligt, at det er kommet så vidt, siger Morten Løkkegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Blandt parlamentarikerne er holdningen, at EU-landene med Danmark i spidsen er i færd med at fratage parlamentet den lovgivende rolle, som Lissabon-traktaten garanterer. Schengen-aftalens bestemmelser om grænsekontrol og bevægelighed inden for unionen er en central del af EU-samarbejdet, som parlamentet kræver indflydelse på.

Lettet over begrænsede skader

Parlamentsmedlem Jens Rohde (V) roser europaminister Nicolai Wammen (S) for en stor diplomatisk indsats i kølvandet på tirsdagens ophedede debat.

- Ministeren og de danske parlamentarikere har gjort en kæmpe arbejde for at begrænse skaderne. Jeg er lettet over, at suspenderingen begrænser sig til retsområdet, men det ændrer ikke på, at landenes beslutning om at udelukke parlamentet skal laves om, erklærer han.

Jens Rohde kritiserer den danske justitsminister for hans håndtering af sagen, men spår, at striden vil fortsætte under Cyperns formandskab, hvis ikke parlamentet inddrages i lovgivningen på Schengen-området.