Bornholmsk skibakke skaber EU-ballade

EU-parlamentarikere kalder det meningsløst og spild af penge, at en bornholmsk skiklub får EU-penge til en skilift på solskinsøen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bornholmsk skibakke bliver udpeget som toppen af et isbjerg fyldt med eksempler på, at EU spilder de europæiske skatteyderes penge på alle mulige småprojekter rundt omkring i unionen.

Inge Grässles kollega i kontroludvalget, Enhedslistens Søren Søndergaard, undrer sig også. Han opfordrer regeringen til at bruge EU-formandskabet til at se nærmere på, hvordan støttemidlerne bliver anvendt.

Således har foreningen Bornholms Skivenner fået tilsagn om godt 200.000 kroner fra EUs landdistriktsmidler til en lift på en skibakke mellem Gudhjem og Østerlars. Skibakken blev anlagt i 2006 og har også modtaget EU-støtte for hundredtusindvis af kroner.

Men det tyske medlem af EU-parlamentet Inge Grässle fra partiet CDU kalder det i avisen Die Welt »uacceptabelt«, at EU støtter projekter som en skibakke på solskinsøen.

»Den europæiske kontrol med sådanne meningsløse projekter skal være bedre. Det her er kun toppen af isbjerget,« sig hun.

Inge Grässle er talskvinde for det konservative flertal i parlamentets budgetkontroludvalg og ser eksemplet fra Bornholm som udtryk for, at der ikke er tilstrækkelig opmærksomhed omkring, hvordan mindre beløb fra EU bliver anvendt.

Die Welt fremhæver, hvordan EU-midler også er blevet brugt til at støtte uddannelse af TV-showpiger i italienske Napoli, byklovne i finske Tampere og til at skabe dialog mellem komponister på tværs af Øresund.

»Så fattig er Bornholm altså ikke«

»Der er ingen grund til at bruge de europæiske skatteyderes penge på sådan noget. Hvis EU skal yde støtte, skal den gå til de dele af EU, der er fattige og trænger til hjælp. Så fattig er Bornholm altså ikke.«

Han tilføjer, at der efter hans mening også kun bør ydes støtte til projekter med »dimensioner af særlig europæisk interesse«.

»Det har en bornholmsk skibakke ikke,« siger han og gyser ved tanken om, hvad det koster EU at støtte sådanne projekter:

»Tænk på, hvor mange der er, og tænk på, hvor mange penge der bliver brugt på at kontrollere dem.«

Søren Søndergaard erkender, at budgetkontroludvalget ikke har den fornødne magt til at gøre noget ved problemet.

»Vi kan selvfølgelig nægte at godkende EUs budget, så Kommissionen må gå af, men det gør vi nok ikke for 200.000 kroner,« siger han.

EU-ordfører for Socialdemokraterne Jens Joel mener også, der skal gøres noget ved EUs støtte til projekter i landdistrikter.

»Det virker tåbeligt at bruge EU-skattekroner på den slags, men man kan ikke bebrejde bornholmerne, at de har søgt EU om pengene. Den borgerlige regering lovede at gøre noget ved problemet, men det gjorde den åbenbart ikke, så må vi,« siger han og oplyser, at han snarest vil bringe sagen for ministeren for by-, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

Skibakken er anlagt af landbrugskonsulent Ole Harrild. Den bliver drevet af øens skivenner, hvis formand, Jesper Jørgen Jensen, siger, at »der er stor brug for bakken om vinteren, hvor der ikke sker så meget«.

»Det vil være godt for turisterne, der vil få et ekstra argument for at tage herover uden for sæsonen,« siger han om bakken, der de seneste to år er blevet brugt af omkring 2.000 brugere hver vinter.

Ifølge Die Welt er Danmark i perioden 2007 til 2013 tildelt flere end tre mia. kroner fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.