Borgmestre: Grænsekontrol kan blive tidsrøver og falsk tryghed

I grænsekommuner lever man med kontrol ved den svenske grænse, men så helst at den var unødvendig.

I Frederikshavn og Helsingør har man stor glæde af turisme fra Sverige. Her lever man med grænsekontrollen - men så helst, at man kunne være den for uden. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Efter sidste uges terrorangreb i Stockholm i Sverige, mener man i Dansk Folkeparti, at Danmark bør indføre kontrol af alle indrejsende fra Sverige.

Men i kommuner, der lever med konsekvenserne af den nuværende id-kontrol inden indrejse til Sverige, er man ikke sikre på, at mere kontrol er værktøjet til at holde angreb for døren.

»Vi skal passe på med, at det ikke bliver falsk tryghed,« siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.

I Nordjylland er de især glade for de mange turister fra Sverige og Norge, der kommer med færgen. Derfor frygter man, at en øget kontrol vil lukke landsdelen mere af for omverdenen.

»Jeg ville ønske, vi kunne være forruden alt det her kontrol,« siger Birgit S. Hansen, men påpeger samtidig, at hun ser et dilemma.

»Dels ønsker vi sikkerhed, nogen der passer på os og en form for kontrol. Til gengæld så er det også en indgriben i vores frihed og en tidsrøver,« siger hun.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), tror ikke, at en øget grænsekontrol af rejsende fra Sverige mod Danmark vil medføre store problemer.

»Nu har vi i rigtig mange måneder levet med, at man skulle vise id og i det hele taget blive kontrolleret, når man kommer fra den danske side til den svenske side.«

»Det har jo fungeret godt, fordi Scandlines i samarbejde med myndighederne har formået at gøre det rigtig smidigt,« siger hun.

Men også hun tvivler på, at kontrollen kan forhindre angreb.

»Nogle af dem, der har begået de her handlinger rundt om i Europa, har været nogle, der har boet der i mange år. Så det er ikke der, man får dæmmet op for de ulykkelige hændelser, der er,« siger hun.

Til gengæld mener hun, at grænsekontrol har været en nødvendighed for at holde styr på flygtningestrømmene.

»Med den flygtningestrøm, der har været, er det godt, at man får sikret grænserne. Det er bare ærgerligt, at man ikke får sikret EU's ydre grænser, for så havde der ikke været det her problem med de her flygtningestrømme,« siger hun.