Borgmestre: Det er ikke alle, der skal være professorer

Det er for sent at bekæmpe den sociale arv, når de unge har nået »universitetsalderen«, lyder kritikken fra flere borgmestre.

Tanken er sympatisk, men regeringens krav til de videregående uddannelser om at tage et socialt ansvar skyder desværre over mål.

Sådan lyder meldingen fra flere borgmestre, Berlingske Nyhedsbureau har talt med, i kølvandet på planen, der kontraktligt vil forpligte uddannelserne til at finde og fastholde elever fra ikke-boglige hjem.

»Man skal sætte ind lang tid før universiteterne. Det starter i folkeskolerne, måske allerede i daginstitutionerne. Og så skal vi huske på, at det ikke er alle, der skal være professorer,« siger borgmesteren i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (V), og tilføjer:

»Det handler om at gøre vores unge mennesker mest mulig klar til at bruge de evner, de har, til arbejdsmarkedet, og så skal vi målrettet bruge vores uddannelsessystem til virkeligheden uden for murene.«

Konkret bliver der dannet et såkaldt mønsterbryderkorps bestående af eksperter, almindelige danskere og mønsterbrydere, der skal komme med idéer til regeringen og rejse rundt i landet for at skabe debat og indsamle ideer. De målbare forhold skal opsættes i et samarbejde mellem uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) og institutionerne, og den kontraktlige målsætning gælder fra 2015-2017.

I Brøndby Kommune mener den socialdemokratiske borgmester, Ib Terp (S), at planen ligner et »reklamefremstød«.

»Det ligner et reklamefremstød for idéen, som jo er god nok. Hvis vi skal finde de boglige talenter i alle samfundslag, ja så er det givetvis et behov for at bryde den sociale arv. Men jeg kan godt være lidt skeptisk over for metoden. Det er i hvert fald vigtigt, man får inddraget folkeskolerne ude i kommunerne,« siger Ib Terp.

Han minder desuden om, at regeringen i lang tid har kæmpet for at tiltrække flere til håndværksuddannelserne.

»Nu ser det pludselig ud til, at der skal være fokus på at få tiltrukket flere de boglige fag. Lad os nu huske på balancen,« siger borgmesteren i Brøndby.

Hvert andet år genforhandler Sofie Carsten Nielsen udviklingskontrakter med de 37 videregående uddannelsesinstitutioner. Og nu kommer de kontrakter til at indeholde mål for, hvor gode institutionerne er til at opsøge og fastholde de unge, der ellers ikke ville søge ind på en videregående uddannelse.

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, forventes 79 procent at tage en videregående uddannelse. I kommunerne Odsherred, Læsø og Stevns vil det højst være halvdelen.