Borgmesteropråb, Stasi-kontrol og dagpenge-nå

Vi kan ikke mere, lyder dagens opråb fra en række borgmestre om de stadigt stigende antal asylsøgere. Og så sendte DR i aftes en kontrafaktisk statsministerduel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er ked af det. Vi kan ikke mere.«

Ordene kommer fra den konservative borgmester i Vesthimmerland, Knud Kristensen, som i lighed med en række borgmestre nu siger stop for den stadigt større tilstrømning af asylsøgere fra især Syrien.

»Frygter jeg, at borgerne bliver sure og tossede? Ja, det er det, jeg frygter,« lyder det fra Birgit S. Hansen, socialdemokratisk borgmester i Frederikshavn.

Antallet af flygtningen i år er tæt på at runde 8.000. Det er højere end det samlede antal asylsøgere, der kom til Danmark i hele 2013.

Kontrafaktisk
Der var en grad af tilbage til fremtiden, da DR i aftes sendte Bag Borgen. Omgivet af statsministerportrætterne på Christiansborg havde Ask Rostrup sat Venstres næstformand, Kristian Jensen, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) over for hinanden. Sådan havde valgkampen set ud, hvis Løkke var væltet, og Thorning var gået. Det var statsministerduellen, der ikke blev.

Søren Pape og Stasi-agtighed
Forud for De Konservatives landsråd, der begynder i morgen, bliver de klassisk-konservative værdier flaget af politisk leder, Søren Pape Poulsen, der vil stække staten og gøre op med myndighedernes »Stasi-agtig kontrol«.

Den viborgensiske eks-borgmester skal på landsrådet formelt vælges som konservativ partiformand. Et job, som han straks vil rømme igen, hvis han ikke han bliver valgt til Folketinget ved næste valg.

Hvis valget blev afholdt i morgen, ville Pape Poulsen ifølge Altinget akkurat komme ind på det niende ud af 10 mandater, som De Konservative aktuelt står til. Hans tiltrædelse har ikke skubbet nævneværdigt ved det faktum, at liste C svinger omkring 4 pct.

Dagens tal: 94,8 mia. kr.
Formuen tilhørende Lego-familien Kirk Kristiansen. Ifølge Berlingske Business Magasin er landets rigeste generelt løbet fra resten af befolkningen.

Dagpengefuser
Efter weekendens klare Thorning-melding om dagpengereformen kvitterer vælgerne med et skuldertræk. 16 pct. af danskerne ser mere positivt på Socialdemokraterne, 17 pct. mere negative og for resten har det ingen forskel gjort, viser en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Det sker i dag
Det britiske parlament samles i dag og afgør, om Storbritannien skal deltage i bombetogtet mod Islamisk Stat i Syrien. Danmark stiller indtil videre med et Hercules-fly til indsatsen i Nordirak, men ifølge flere medier trækker det op til en amerikansk anmodning om, at Danmark bidrager til den USA-ledede indsats i Syrien.

Anders Fogh Rasmussen har sidste arbejdsdag i Nato. Hvad han nu skal lave, vil den tidligere danske statsminister ikke ud med. Andet end at det bliver »noget helt andet«.

Den politiske morgenpost er en håndholdt indføring i dagen, der venter i dansk politik. De vigtigste nyheder, klogeste analyser, svære debatter og lette indspark samlet ét sted. Den udkommer hverdage i de politiske højsæsoner.

Fortæl, hvad du synes i kommentarfeltet - eller send tips, kritik og kærlighed til ryt@berlingske.dk

Følg Politiko på Facebook og Twitter.