Borgmester: Vi prøver at tage hensyn til, at den enkelte institution ikke bliver bestormet

Frederiksberg har gode erfaringer med, at alle lokalpolitikernes besøg på institutioner skal forbi borgmesterens bord, lyder det fra borgmesteren selv. Viceborgmesteren er af en anden opfattelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frederiksberg Kommunes borgmester, Jørgen Glenthøj (K), ser intet problem i, at han gerne vil have styr på, hvornår politikerne i hans kommune aflægger de lokale børnehaver og plejehjem et visit.

Den kommunale kutyme på Frederiksberg er, at lokalpolitikerne altid er et smut forbi borgmesteren for at få tilladelse til at besøge en institution, men det møder nu kritik fra 2. viceborgmester Katrine Lester (S), der kalder det »et mærkeligt politisk koncept«.

Det er dog en kritik, som Jørgen Glenthøj ikke kan følge. Han understreger, at alle kommunalbestyrelsesmedlemmer er »hjerteligt velkomne« til at besøge Frederiksbergs børnehaver, skoler og plejehjem.

»Hos os er det vigtigt, at alle medlemmer har lige muligheder for at besøge institutionerne. Samtidigt prøver vi at tage hensyn til, at den enkelte institution ikke bliver bestormet af mange enkeltbesøg af politikere. Derfor har vi den velkendte praksis, at besøgene lige vender mit bord inden, ligesom det også giver alle andre medlemmer af kommunalbestyrelsen en mulighed for at deltage,« siger Jørgen Glenthøj i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»Det er en praksis, som vi har rigtig gode erfaringer med.«

Katrine Lester mener, at kravet om godkendelse fra borgmesteren det forhindrer en god dialog mellem kommunens borgere, ansatte og politikere.

»Vi har brug for, at vi politikere er klædt rigtig godt på til at træffe beslutninger. Og at være klædt rigtig godt på er jo også at tale med borgere, forældre, pårørende, plejehjemsbeboere og alle de andre, der i direkte kontakt med kommunen, om, hvad det er, de oplever. Når man på den måde forhindrer politikere i at få let adgang til det, synes jeg faktisk, er et problem for den demokratiske proces,« siger Katrine Lester.

Hun anerkender samtidig ikke argumentet om, at det er af hensyn til medarbejderne i institutionerne, at borgmesteren vil føre kontrol med, hvem, der kommer på besøg, og hvornår.

Frederiksbergs borgmester er ikke den eneste, der fører kontrol med de politiske gæster. Berlingske skriver mandag, at borgmestrene i Greve og Roskilde personligt skal godkende besøg fra politikerne på Christiansborg, før de kan finde sted.