Borgmester til Heunicke: Hvordan skal vi holde Bornholm i live?

Bornholm kommer i alvorlige problemer, hvis trafikministeren ikke vil gøre noget ved færgeaftalen før 2017, advarer borgmester Winni Grosbøll.

Bornholms borgmester Winni Grosbøll holder indlæg ved en national høring om atomaffald i København mandag 22. oktober 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bornholms produktionsvirksomheder er truet på deres eksistens, og derfor er det nødvendigt med hjælp fra Christiansborg.

Sådan lyder bønnen fra Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), der sammen med en række virksomheder og den store slagterikoncern Danish Crown vil have transportminister Magnus Heunicke (S) til at undersøge muligheden for at få statslig støtte til de høje omkostninger til færgetransport.

»Vi har en akut situation, der risikerer at tage livet af Bornholm, fordi det er noget af en brændende platform, vi befinder os på,« siger Winni Grosbøll.

»Ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det, så er humlen i det at drive produktion på øen, at varerne skal fragtes frem og tilbage over Østersøen, og det er en stor omkostning for produktionsvirksomhederne, som gør, at de skal konkurrere på ulige vilkår med resten af Danmark,« uddyber hun.

Sammen med Danish Crown, Bornholm A/S og Business Center Bornholm har borgmesteren sendt et brev til transportministeren, hvor man beder om hjælp.

I brevet, som Politiken beskriver torsdag, fremhæves det, at Bornholms Kommune og Danish Crown ønsker at skabe trafikal ligestilling, der indebærer, at det koster det samme at sejle én kilometer, som det koster at køre én kilometer på landevej.

Derfor er ønsket en færgetakst, der svarer til prisen på at køre en afstand svarende til Rønne-København - inklusive udgiften til Øresundsbroen.

Danish Crown har tidligere på året meldt ud, at slagteriet i Rønne er i fare for at blive lukket. Koncernen har varslet besparelser på 20-25 millioner kroner om året på slagteriet, som skal være fundet senest 1. juni.

Transportminister Magnus Heunicke er opmærksom på situationen.

»Det er klart, at det gør stort indtryk på mig, når Danish Crown varsler, at de vil lukke deres slagteri på Bornholm, og at flere hundrede mennesker vil risikere at miste deres job. Og jeg er opmærksom på, at transportomkostninger har stor betydning for det bornholmske erhvervsliv,« oplyser han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Men samtidig konstaterer han, at han ikke kan gøre noget ved situationen lige nu.

»Trafikken til Bornholm varetages af Danske Færger A/S, efter at der blev gennemført et udbud i 2008/2009. Kontrakten med Danske Færger indeholder et loft for, hvad selskabet må opkræve i billetpriser. Men det er Danske Færger, som fastsætter priserne inden for dette loft. Derfor kan jeg ikke bare ændre priserne, blandt andet på grund af udbudsretlige og økonomiske forhold,« siger han.

Først når den nuværende aftale skal genforhandles, kan ministeren ændre situationen, og derfor har han allerede nu gjort plads i kalenderen.

»Det er min tanke at indkalde til politiske forhandlinger i foråret om færgedriften fra 1. september 2017. Her må vi finde den rette balance mellem priserne, antallet af afgange og færgetype, så det gavner Bornholm bedst muligt,« forklarer han.

Men den melding kan man ikke bruge til meget på solskinsøen, siger borgmester Winni Grosbøll.

»I den akutte situation, vi står i, hvor Danish Crown har varslet, at de vil lukke slagteriet til sommer, hvis der ikke sker en reduktion i omkostninger, så kan vi ikke bruge det til noget som helst. For i 2017 er Danish Crown lukket, og det er der formentlig også andre af vores produktionsvirksomheder, der er,« siger hun.