Borgmester jubler over at slippe for atomaffald

Borgmesteren i Struer, som var en af fem kommuner, der var i spil til at skulle opbevare atomaffald, glæder sig over, at planerne om et slutdepot er droppet. Et midlertidigt lager er den bedste løsning, mener Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er simpelthen så tilfreds, det kan jeg love dig for.«

Struers borgmester, Mads Jakobsen (V), er svært glad for, at samtlige partier i Folketinget onsdag har aflivet idéen om at placere det danske atomaffald i et slutdepot. Struer var nemlig sammen med Skive, Kerteminde, Lolland og Bornholm udpeget som mulige destinationer for det farlige affald.

»Den der model med at grave et hul i jorden og putte alt affaldet derned og så glemme alt om det, det er jo en model, vi har droppet for alt andet affald. Her i Struer har vi hele tiden kaldt den idé for helt tåbelig. Med et mellemlager kan man se, hvad man har med at gøre, så det er en meget bedre ide,« tilføjer borgmesteren.

Muligheden for at etablere et mellemlager skal nu undersøges - og det vil give mulighed for at opbevare atomaffaldet midlertidigt i op til 100 år. Det er den bedste løsning, fordi teknologien i løbet af de næste årtier vil udvikle sig, så man vil få bedre varige løsninger, påpeger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V).

»Og så skal man være opmærksom på, at der er mange andre lande, der har væsentligt mere erfaring med håndtering af atomaffald - og heldigvis for det, fordi vi ikke har så meget atomaffald,« siger hun og henviser til muligheden for med tiden at komme af med affaldet til et andet land.

Men i mellemtiden skal affaldet placeres i et mellemlager. Adspurgt om det kan ligge i Struer, nu hvor borgmester Mads Jakobsen er så stor tilhænger af løsningen, lyder hans svar, at den vestjyske kommune ikke er »det mest oplagte sted at kigge til«, men at Risø ved Roskilde derimod er et »naturligt« valg, fordi affaldet befinder sig der i forvejen.

Sophie Løhde henviser til, at alle dele af en løsning med et mellemlager nu skal analyseres. Hun vil derfor ikke lægge sig fast på, hvem der skal lægge grund til et midlertidigt lager.

»Nu har affaldet været på Risø i rigtig mange år, og hvis vi senere hen - om en årrække, når vi har de forskellige studier klar - måtte kunne komme frem til den konklusion, at det både ville være fagligt og sagligt at placere et mellemlager, hvor atomaffaldet allerede ligger i dag, så synes jeg da bestemt, at det er meget oplagt.«