Borgmester i København ønsker tilkøbsydelser til ældre

Kommuner skal kunne konkurrere med private leverandører om ekstra ydelser til ældre, mener hovedstadens sundheds- og omsorgsborgmester.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundheds- og omsorgsborgmesteren i København, Ninna Thomsen (SF), vil gøre det muligt for ældre at købe ydelser som rengøring, et ekstra bad eller hjælp til at skovle sne, skriver dr.dk.

»Jeg synes, det er en rigtig god idé. Og jeg så gerne, at de andre kommuner også fik lige konkurrencevilkår i forhold til det private marked,« siger Ninna Thomsen til netmediet.

I Enhedslisten er spidskandidat til kommunalvalget Morten Kabell (Ø) uenig med Ninna Thomsen, da det vil føre til, »at det er de rigeste pensionister, der får lov til at komme i bad og de rigeste, der får lov til at få gjort rent derhjemme«.

Som det forholder sig nu, er det muligt for de ældre i alle landets kommuner at købe de ekstra ydelser gennem private leverandører. Dem skal kommunen kunne konkurrere imod, mener Ninna Thomsen.

»Så lukker Enhedslisten øjnene for det faktum, at der er flere og flere, der benytter sig af private leverandører. Så længe kommunerne ikke kan give den fleksibilitet som det private kan, så vil de vælge det private,« siger hun til dr.dk.

Initiativet om tilkøbsydelser stammer fra det regeringsgrundlag, som S-R-SF præsenterede i begyndelsen af oktober 2011.

Senere blev initiativet led i frikommuneforsøget, som blev etableret i forbindelse med finanslovsaftalen for 2011. Formålet med forsøget er, at ni udvalgte kommuner får mulighed for at afprøve nye metoder til håndteringen af kommunens opgaver.

Frikommuneforsøget evalueres endeligt i 2016. Derfor vil det indtil videre ikke være muligt for kommuner uden for frikommuneforsøget at implementere tilkøbsydelserne.