Borgmester afviser ikke at afløse Josephine Fock: »Selvfølgelig er det med i mine overvejelser«

Josephine Focks pludselige afgang efterlader en ledig plads som politisk leder for Alternativet. »Selvfølgelig er det med i mine overvejelser,« lyder det fra københavnsk borgmester. Focks nærmeste rival ved sidste kampvalg afviser at stille op.

Alternativets kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Franciska Rosenkilde vil hverken be- eller afkræfte, at hun stiller op som ny politisk leder for partiet. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med Josephine Focks afgang som politisk leder i Alternativet er der opstået en ny åbning i partiet.

Om det er en åbning, som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (ALT), vil gå efter, vil hun endnu hverken be- eller afkræfte.

»Det er kun et år siden, vi havde et lederskifte sidst, og der stillede jeg ikke op. Jeg vil ikke sige, at det er noget, der har ligget mig på sinde længe. Omvendt vil jeg sige, at nu er situationen en anden, og selvfølgelig er det med i mine overvejelser,« siger Franciska Rosenkilde til Berlingske.

Hovedbestyrelsen har meldt ud, at en ny politisk leder skal vælges på et ekstraordinært landsmøde »hurtigst muligt«. En proces om, hvordan rollen skal udfyldes, er i gang.

»Når hovedbestyrelsen kommer med deres bud på en proces, tager jeg stilling til det. Det er op til medlemmerne i Alternativet at vælge, hvem der skal være den nye politiske leder,« siger Franciska Rosenkilde.

Hun kan ikke komme med konkrete bud på, hvem der kunne finde på at stille op til posten som politisk leder, men ser flere kompetente personer i partiet, der kunne gøre det godt i rollen.

Er der størst chance for, at du er borgmester eller politisk leder efter kommunalvalget i 2021?

»Lige nu er jeg borgmester og genopstiller i København. Hvad fremtiden må bringe så langt ude, er svært at vide. Valgkampen i København går jeg til, lige meget om jeg er det ene eller det andet.«

Klimaforsker genopstiller ikke

Som udfordrer til Josephine Fock ved kampvalget i februar fik klimaforsker Theresa Scavenius næstflest stemmer fra partiets medlemmer. Hun meldte sig efterfølgende ud af partiet og skriver i en SMS til Berlingske, at hun ikke genopstiller til posten som politisk leder.

»Jeg er kommet videre. Alternativet er slet ikke på min radar,« siger Theresa Scavenius, der tabte til Josephine Fock i den afgørende runde af kampvalget i februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

»Alternativet var det helt rigtige projekt på det helt rigtige tidspunkt og havde kæmpe potentiale. Det gav mig håbet tilbage om, at politik kan mere. Det er derfor også tragisk at se, hvordan det er endt,« skriver hun og tilføjer:

»Men jeg er kommet videre. Alternativet er slet ikke på min radar. Medlemmerne valgte et andet politisk projekt end det, jeg skitserede, og derfor ligger min politiske energi helt andre steder nu.«

En anden af de opstillede kandidater fra det seneste partiledervalg i Alternativet, Rasmus Foged, siger til Berlingske, at han endnu ikke har besluttet, om han stiller op igen.

»Josephine Focks afgang er kommet lidt pludseligt. Så jeg vil overveje mit kandidatur i den kommende tid. Men det er bestemt en mulighed,« siger han.

Torsten Gejl, partiets eneste tilbageværende folketingsmedlem, afviser til gengæld at være i spil til posten som politisk leder.

»Jeg sidder og forhandler i mange ministerier og har rigtig travlt på Christiansborg med at skabe vores resultater, så jeg skal ikke være politisk leder,« sagde Torsten Gejl lørdag ifølge Ritzau.

Thomas Larsen: »Mission impossible«

Josephine Fock valgte lørdag at trække sig som politisk leder med øjeblikkelig virkning.

»Jeg har lagt al min kærlighed i Alternativet, men det har været svært at samle partiet. Alternativet er mit hjerteblod, og jeg var selv med til at stifte projektet i 2013,« siger Josephine Fock i en pressemeddelelse.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, anser Focks farvel som det sidste skub ud over afgrunden for et i forvejen dødsmærket parti.

»Alternativet har længe været stendødt. Og det har i lang tid stået klart, at Josephine Fock har været ude på en mission impossible. Ser man på meningsmålinger, så er de konsekvent deprimerende læsning for det hold, der forsøger at holde liv i partiet. Det er helt tydeligt, at danskerne simpelthen har vendt partiet ryggen,« siger Thomas Larsen.

Ifølge Thomas Larsen gik det galt for Alternativet, da Uffe Elbæk forlod posten som politisk leder – og ikke kunne acceptere valget af Fock som sin afløser. Han forlod det parti, han selv havde stiftet.

»Kulminationen kom, da Elbæk ikke ville respektere partiets nye leder, der blev valgt i en fuldt ud demokratisk proces. Han slog reelt partiet ihjel, da han forlod det sammen med en kreds af prominente politikere. Han endte med at brænde sit eget parti ned ved at arbejde målrettet på, at Fock ikke skulle have en chance som ny leder. Det er en vægtig grund til, at Focks projekt har været dødfødt fra starten.«

Berlingske har uden held forsøgt at få fat i de øvrige kandidater, der stillede op mod den afgående politiske leder ved kampvalget i februar.

Artiklen er klokken 14.45 opdateret med en kommentar fra Rasmus Foged.