Borgerligt nej til Thorning-næse går over Enhedslistens forstand

Enhedslistens retsordfører undrer sig gevaldigt over, at de borgerlige partier ikke går med til at give statsministeren en næse.

Pernille Skipper (billedet) skoser de borgerlige partier for at frede Thorning for kritik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den borgerlige fløj har afvist det udkast til en kritik fra Enhedslisten, som skulle munde ud i en næse til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og det undrer regeringens støtteparti.

»Det går over min forstand, hvorfor de borgerlige går mere op i politisk drilleri og laver sådan en cirkusforestilling i stedet for at give Helle Thorning en næse, som er berettiget,« siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø).

I Enhedslisten udkast til en kritisk af Helle Thorning-Schmidt og Statsministeriets rolle i Christiania-sagen nævner partiet departementschef Christian Kettel Thomsens telefonsamtale med departementschefen i Justitsministeriet. Og det har fået Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance til at forkaste forslaget, som Enhedslisten ikke vil ændre på.

Får Helle Thorning-Schmidt så ingen næse alligevel?

»Det gør hun øjensynligt ikke. De borgerlige har øjensynligt fredet Helle Thorning i den her sag,« siger Pernille Skipper.

De borgerlige partier vil ikke acceptere udkastet, fordi de ikke vil være med til at kritisere en embedsmand, uden der har været en undersøgelse. Men Pernille Skipper mener ikke, at der er en kritik af Christian Kettel Thomsen. Hun vil dog ikke fjerne hans navn fra kritik-udkastet, da han var en del af forløbet i sagen.

»Man kan ikke skrive sig ud af virkeligheden, og faktum er, at der er nogle departementschefer, der talte sammen, og noget er gået galt. Det er selvfølgelig Helle Thornings ansvar, og det står der også,« siger Pernille Skipper og fortsætter:

»Noget af det, der gik galt i processen i Statsministeriet, og noget af det, som vi har kritiseret, og som jeg også troede, at de borgerlige var enige i at kritisere, var, at departementscheferne talte sammen, og at man i de samtaler altså ikke fik sat sig nok ind i sagen fra Statsministeriets side«.

Retsordføreren mener, at de borgerlige forsøger at »køre sagen op på et niveau, som den ikke kan bære«.

»Og det medvirker vi ikke til,« siger Pernille Skipper.