Borgerligt flertal udenom de Konservative

Hvis der er valg i morgen, kan Venstre, DF og LA gå sammen om et blåt flertal, og dermed sætte en tyk streg under de Konservatives nedtur.

ARKIVFOTO 2012 (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden ikke længere en nyhed, at Dansk Folkeparti kan blive Danmarks næststørste parti efter næste folketingsvalg og dermed skabe store ændringer i det politiske landskab. Et kig på udviklingen i Berlingske Barometers gennemsnit fra før seneste valg til i dag, viser da også, at farverne på Christiansborgs taburetter står til en større omlakering. Og der tegner sig et nyt og noget atypisk scenarie: Et borgerligt flertal udenom De Konservative.

Dagens gennemsnit giver nemlig mulighed for et blåt flertal med Venstre i spidsen, flankeret af DF og Liberal Alliance. Tilsammen står de tre partier til at kunne danne en flertalsregering på 92 mandater svarende til 52,2 pct. af stemmerne. De Konservatives formand, Lars Barfoed, har dog luftet tanken, at 8 mandater, som partiet står til at få, ikke er nok til gå i regering med. 

En sådan flertalsregering vil på mange måder være historisk. For det første har Danmark ikke haft en Venstre-ledet flertalsregering siden 1953, for det andet vil det blive en regeringskonstellation med to af Folketingets yngste partier - og som begge har deres regeringsdebut og første ministerplads til gode.

Det er dog ikke sikkert, at det er en konstellation, som LA er specielt begejstret for. På partiets landsmøde i april sidste år, advarede Anders Samuelsen om, at en regering bestående af DF og Venstre vil skabe en "økonomisk tabernation". Om LA så mener, at deres medvirken kan ændre dette fra taber til vinder, må indtil videre stå hen i det uvisse. 

I dagens Barometergennemsnit er Venstre stadigvæk de største med 27 pct, DF får 20,4 pct. mod Socialdemokraternes 19,1 pct. De Konservative står til 4,4 pct. af stemmerne, mens SF står til 4.0 pct.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.