Borgerlige tøver med at give Udbetaling Danmark mulighed for at overvåge borgere

Dansk Folkeparti og Venstre ser kritisk på regeringens lovforslag, der giver Udbetaling Danmark adgang til flere informationer om den enkelte.

Arkivfoto.Dansk Folkeparti og Venstre er lunkne over for regeringens lovforslag, der vil give Udbetaling Danmark adgang til flere oplysninger om den enkelte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti og Venstre er lunkne over for regeringens lovforslag, der vil give Udbetaling Danmark yderligere beføjelser til at søge informationer om private borgere.

»På den ene side har vi hensynet til borgernes privatliv, og på den anden side er det klart, at myndighederne skal have mulighed for at føre en effektiv kontrol, så man ikke snyder det offentlige,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF) og tilføjer:

»Vi skal være sikre på, at lovforslaget er i orden - også retsikkerhedsmæssigt. Det lyder meget indgribende, når man vil give Udbetaling Danmark så store beføjelser, og det vil vi spørge ind til«.

I dag tilføjer Udbetaling Danmark ifølge Jyllands-Posten hver måned flere hundrede danskere, der modtager offentlige ydelser, til en såkaldt »undringsliste«, som er en liste over personer, der har en mistænkelig adfærd og måske ikke har ret til at modtage deres ydelse.

Listerne udarbejdes ved at sammenholde dataregistre, som indeholder oplysninger på flere millioner borgere, men nøjagtig hvilke oplysninger, der er tale om, kan end ikke Folketinget få detaljer om. Udover Udbetaling Danmarks allerede eksisterende beføjelser vil regeringen med lovforslaget udvide muligheden for at indsamle informationer.

»Selvfølgelig skal vi bekæmpe socialt bedrageri, men det er jo lidt mærkeligt, hvis man står i en situation, hvor Udbetaling Danmark som selvejende institution har større beføjelse til at sammenkøre registre og overvåge borgere, end andre statslige myndigheder. Jeg tror, at man skal være meget tilbageholdende med at give Udbetaling Danmark den slags beføjelser,« siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

»Jeg tror, det giver mere mening at gå målrettet efter de personer, der er problemet, end at sammenkøre registre over alle modtagere af offentlige ydelser,« tilføjer han.