Borgerlige står fast på ungdomsdomstol

Venstre synes godt om regeringens forslag om at udvide muligheden for zoneforbud til unge kriminelle. Men partiet vil samtidig have indført en ungdomsdomstol.

En domstol for unge står højt på ønskelisten hos de borgerlige partier, når der tales om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Dansk Folkeparti, Venstre, de Konservative og Liberal Alliance mener, at den særlige domstol for unge helt ned til 12 år er nødvendig, hvis et nyt udspil på området fra regeringen skal lykkes.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), roser regeringen for »endelig at gøre noget ved problemet« og bakker også op om tanken om at udvide politiets brug af zoneforbud, så enkelte områder kan blive lukket land for unge kriminelle.

Men det virker kun, hvis der samtidig bliver oprettet en ungdomsdomstol, understreger Inger Støjberg

»Justitsministeren taler meget om de 12 til 13-årige, som rekrutteres til hashhandel. Men for dem vil det være uden konsekvens at overtræde zoneforbuddet, da de er under den kriminelle lavalder, og fordi regeringen har afvist at indføre den ungdomsdomstol, som vi også har foreslået,« siger Inger Støjberg.

Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA), mener, at forbudszoner vil stride imod loven, da man automatisk indfører en straf for folk uden en domsafsigelse.

»Det er en trist lappeløsning, regeringen kommer med, hvor man i stedet for at sørge for at straffe de unge kriminelle indskrænker friheden på en måde, hvor alle lidt tilfældigt kan blive ramt af det, og hvor uskyldige kan få indskrænket deres frihed, uden de kommer for en dommer,« siger Simon Emil Ammitzbøll og henviser til, at Liberal Alliance også er modstander af de zoneforbud, politiet tidligere har indført i visse områder for bandekriminelle.

»Vi så hellere, man lavede en ungdomsdomstol, hvor man sørger for, at der er sanktioner, der passer til de lovovertrædelser, de unge laver,« siger han.