Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
30. april sendte skatteminister Benny Engelbrecht (S) to breve til Peter Loft, den hjemsendte departementschef fra Skatteministeriet. Brevene har noget forskellig karakter.
I det ene brev lægger ministeren op til at give Peter Loft en irettesættelse. Den påtænkte sanktion er en udløber af skattesagen og handler om, at Peter Loft var med til at give Folketingets Ombudsmand urigtige oplysninger i den socialdemokratiske leder Helle Thorning-Schmidts og ægtefællen Stephen Kinnocks skattesag fra 2010 og 2011.
Ministeren tager afsæt i en advokatundersøgelse, som advokat Jørgen Vinding har lavet for ministeren om de passende konsekvenser af, at Peter Loft skrev misvisende redegørelser til Folketingets Ombudsmand.
I brevet til Loft læner skatteminister Benny Engelbrecht sig nærmest minutiøst op ad advokatens konklusioner:
På den ene side er det en alvorlig tjenesteforseelse at give urigtige oplysninger til Ombudsmanden.
På den anden side har Loft været ansat i Skatteministeriet siden 1980 og frem til skattesagen haft en uplettet karriere. Desuden lægger ministeren vægt på, at Loft formentlig har handlet uagtsomt, og at han allerede har været hjemsendt i mere end tre år. Skatteministeren konkluderer således i brevet, at en irettesættelse er en passende sanktion.
For Peter Loft var dette brev en god nyhed. En irettesættelse er blandt de mildeste sanktioner i tjenestemandsloven og vil betyde, at Loft med al sandsynlighed kan fortsætte karrieren som topembedsmand.
Men 30. april sendte Benny Engelbrecht også et andet brev til Peter Loft.
I dette brev lægger ministeren op til at afskedige Peter Loft. Loft blev sendt hjem i marts 2012, og siden da har en anden departementschef ledet Skatteministeriet.
Engelbrecht skriver, at han ikke har brug for to departementschefer og derfor vil nedlægge Peter Lofts stilling. Ministeren har kigget efter andre stillinger til Loft, men det har ikke været muligt at finde anden beskæftigelse, står der. Derfor ønsker Benny Engelbrecht at afskedige Peter Loft – dog med op til yderligere tre års løn og pension.
En retrætepost er normalen
Altså: Først takserer skatteministeren Peter Lofts forseelse mildt. Dernæst indleder ministeren en afskedigelsessag.
»Det lyder godt nok som et mærkeligt arrangement,« siger Sten Bønsing, lektor i offentlig ret ved Aalborg Universitet.
Når topembedsmænd har forladt deres stilling efter en skandalesag, er de ofte blevet tilbudt en retrætepost.
I 2009 blev den tidligere rigspolitichef Torsten Hesselbjerg f.eks. såkaldt kommitteret i Kriminalforsorgen, hvor han skulle se på forholdene i Grønland. Samme år måtte Tim Sloth Jørgensen forlade posten som forsvarschef, men blev kommitteret med særligt ansvar for bl.a. Afrika.
57-årige Peter Loft har været departementschef i Skatteministeriet siden 1993 og har tjent otte forskellige skatteministre.
»Selvfølgelig kan man finde en stilling til Peter Loft, som har så megen erfaring. Dette ligner en underlig skinproces, som handler om at få ham ud. Om det er juridisk forsvarligt? Det er et godt spørgsmål, som jeg ikke tør svare på uden at have været nærmere nede i juraen,« siger lektor Sten Bønsing.
Afskedigelse er »gennemsyret af ond vilje«
Den tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen kalder sagen »personlig forfølgelse af en hæderlig embedsmand.« Tidligere har Peter Loft forklaret, at så mange fortalte ham, at han optrådte på en såkaldt dødsliste hos Socialdemokraterne, at han orienterede sin faglige organisation Djøf.
»Jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at vi nu oplever fuldbyrdelsen af den liste. Afskedigelsen er usmagelig og gennemsyret af ond vilje,« mener Claus Hjort Frederiksen.
Han kalder Peter Loft for »en meget egnet departementschef.«
Kan Venstre finde på at hente ham ind igen, hvis regeringsmagten skifter?
»De spekulationer vil jeg ikke gå ind i,« siger Claus Hjort Frederiksen.
Det vil de Konservatives gruppeformand og skatteordfører, Brian Mikkelsen, gerne.
Han skriver til Berlingske, at regeringen reelt har brugt Peter Loft som angrebspunkt, fordi man med skattesagen ikke kunne få ram på Venstre-ministre.
»Der må sidde nogen med meget dårlig smag i munden,« mener Brian Mikkelsen.
Direkte adspurgt, om en borgerlig regering kan bruge Peter Loft, svarer Brian Mikkelsen:
»Det kan vi godt. Vi kender ham som en af de dygtigste departementschefer i central-administrationen.«
Skattesagen handler om, hvorvidt Skatte-ministeriets ledelse forsøgte at påvirke udfaldet af S-leder Helle Thorning-Schmidt (S) og ægtefællen Stephen Kinnocks skatte-sag i 2010. Mistanken førte til en såkaldt undersøgelseskommission, som i november 2014 konkluderede, at daværende departementschef Peter Loft var gået for dybt ned i Thornings skatteforhold, men at det ikke burde have konsekvenser.
Undersøgelseskommissionen undlod at tage stilling til, at Folketingets Ombudsmand undervejs fik urigtige oplysninger. Det er det, en uvildig advokat og skatteministeren nu har forholdt sig til.
I skattesagen var daværende skatteminister Troels Lund Poulsen under mistanke for at påvirke sagen og er flere gange blevet afhørt af Skattesagskommissionen, som dog i det store hele endte med at frikende ham for magtmisbrug.
Troels Lund Poulsen er spået en central ministerpost, skulle magten skifte hænder. På spørgsmålet, om han som minister kan bruge Peter Loft, svarer Troels Lund Poulsen:
»Ingen kommentarer. Skattesagen er slut for mit vedkommende.«
Tavs minister: Det er en personalesag
Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, vurderer, at afskedigelsen trods alt er en pæn måde at komme af med Peter Loft.
»Det havde været mere skånsomt, hvis man havde fundet eller opfundet en anden stilling. Men rent juridisk er dette takseret mildt. Han skal ikke igennem et tjenstligt forhør eller lide mere,« siger Michael Gøtze.
Mogens Kring Rasmussen, administrerende direktør i Djøf, forhandler i øjeblikket med Moderniseringsstyrelsen om det endelige udfald i Peter Lofts sag. Han vil derfor ikke kommentere sagen, men bekræfter, at det er normalt at finde alternative poster til fjernede topembedsmænd.
Selv siger Peter Loft, at han havde en klar forventning om at kunne vende tilbage til aktiv tjeneste.
»Det synes ikke at være tilfældet, og det er jeg overrasket over,« siger Peter Loft.
Skatteminister Benny Engelbrecht ønsker ikke at kommentere sagen. Ministeren henviser via sin pressechef til, at det er en personalesag.
Ole Hækkerup (S), som har kommenteret sagen for Socialdemokraterne, er også tilbageholdende med at kommentere en personalesag, men afviser »fuldstændig«, at der har eksisteret en dødsliste over topembedsmænd blandt Socialdemokraterne.