Borgerlige raser over Dan Jørgensens kritik af supermarkeder

Fødevareminister Dan Jørgensen kan godt pakke sin hårde kritik af detailhandlen sammen, lyder det fra både Konservative og Venstre.

ARKIVFOTO. Detailhandlen er kynisk og gør ikke tilstrækkeligt for at højne folkesundheden hos danskerne, lyder budskabet fra fødevareminister Dan Jørgensen (S). Det handler blandt andet om den måde, butikkerne indretter sig på, og hvordan sunde og usunde varer præsenteres Fold sammen
Læs mere
Foto: Ty Stange

Detailhandlen er kynisk og gør ikke tilstrækkeligt for at højne folkesundheden hos danskerne.

Det var fredag budskabet fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) på forsiden af Politiken. Supermarkederne gør - set med fødevareministerens øjne - for lidt for at få danskerne til at spise sundere og grønnere.

Det handler blandt andet om den måde, butikkerne indretter sig på, og hvordan sunde og usunde varer præsenteres, uddyber Dan Jørgensen over for Berlingske Nyhedsbureau.

Meldingen får flere oppositionspolitikere til at se rødt.

De Konservatives fungerende politiske ordfører Mai Mercado (K) kalder det for en »klassisk socialdemokratisk formynderisk udtalelse«, uagtet at den tidligere konservative forbrugerminister Carina Christensen (K) i 2007 var ude i et lignende ærinde:

Carina Christensen blæste ifølge Berlingske til kamp for folkesundheden og sagde blandt andet: »Det vil være et godt sted at starte, hvis butikkerne fjerner slikket fra børnehøjde«.

Men Mai Mercado mener, der er forskel på meldingerne fra henholdsvis Carina Christensen og Dan Jørgensen:

»Jeg opfatter Dan Jørgensens udmelding som mere end en løftet pegefinger - han går ud med bål og brand og truer en hel industri, hvor Carinas melding mere var en opfordring,« siger Mai Mercado.

»Derudover må vi sige, at vi er blevet klogere. Forskningen viser, at vi er blevet sundere og ikke spiser så mange færdigretter, som vi går rundt og tror. Det ser ikke helt så skidt ud, som mange måske tror. Så jeg synes slet ikke, der er behov for den her revolution i forhold til at bestemme, hvor madvarerne står i butikkerne,« siger Mai Mercado.

Venstres erhvervsordfører Kim Andersen (V) mener også, at fødevareministeren skal lade være med at blande sig i, hvordan supermarkederne indretter sig:

»Jeg går ikke ind for, at vi skal have en minister, der skal gå rundt og fortælle købmænd, hvor de skal stille produkterne,« siger Kim Andersen.

Hos supermarkederne får fødevareministerens udmelding en blandet modtagelse.

»Vi ser det ikke som en kritik. Vi ser det som en invitation til debat om en ny madkultur. Vi ser det som en opbakning til Coop & Co, som vi lancerede i juni, der handler om at udvikle dansk madkultur. Så generelt er vi positive over udmeldingen og opfordringen til dialog,« siger COOPs informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Hos Dansk Supermarked mener CSR-direktør Helene Regnell, at fødevareministeren farer unødigt hårdt frem. Frugt og grønt fylder allerede meget i butikkerne, siger CSR-direktøren, der skyder igen mod ministeren:

»Han kunne kigge lidt på sit eget kompetenceområde og tage en snak med sin kollegaer om, hvorvidt man kunne nedsætte momsen på sunde varer,« opfordrer Helene Regnell.

Dén bold gribes af Enhedslistens Per Clausen (Ø):

»Hvis Dan Jørgensen for alvor vil gøre noget, som kan virke, så synes jeg, han i stedet skulle prøve at se på noget, som er blevet nævnt flere gange, nemlig at sænke afgifter og moms på sunde fødevarer og hæve dem på usunde fødevarer,« siger Per Clausen.

Fødevareministeren har indkaldt supermarkedene til et møde efter sommerferien.