Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danskerne har fortjent mere.
Sådan lyder beskeden fra flere borgerlige partier.
Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne netop præsenteret en reform-pakke, der blandt andet skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet.
I aftalen ligger blandt andet lavere dimittendsats samt en lavere beløbsgrænse i beløbsordningen. Initiativer, der sikrer flere hænder.
Men ganske atypisk skal begge disse aftaler finde et flertal efterfølgende.
Spørgsmålet om international arbejdskraft vil altså blive taget i Folketingssalen. Her vil de borgerlige partier mandag fremsætte et forslag, som gør meget mere ved de akutte problemer, lyder det fra dem.
Sikkert er det, at de er utilfredse med den aftale, som regeringen og de andre partier har indgået.
»Den borgerlige opposition har i talrige forhandlinger med regeringen fremlagt forslag, der samlet set giver flere hænder og hoveder end det beskedne antal, som ligger i regeringens aftale med Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Det endda for færre penge. Desværre har regeringen kun ambitioner om at lukke de selvskabte huller i arbejdsudbuddet,« siger Troels Lund Poulsen (V), Rasmus Jarlov (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA) på vegne af de fire borgerlige partier.
»I stedet for at sætte ydelser til ledige op burde man bruge pengene på at sætte skatterne ned for dem, der vil arbejde. I stedet for at poste penge ud på noget, der ikke virker, skal energiafgifterne sættes mere ned, så høje afgifter og stigende energipriser ikke rammer danskerne dobbelt hårdt. Og så skal det selvfølgelig gøres mere attraktivt for virksomhederne at skabe ny vækst i Danmark. Derfor er regeringens aftale for ringe, og det kan vi som økonomisk ansvarlige partier ikke skrive under på,« siger Troels Lund Poulsen (V), Rasmus Jarlov (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA).
DI kalder det en god start
»Vi har i erhvervslivet brug for dygtige medarbejdere - også fra udlandet. De er et væsentligt bidrag til at besætte alle de ledige stillinger, der generelt er samfund og virksomhederne lige nu. Vi ved, at der har været forhandlinger om at sænke beløbsgrænsen, og derfor er det en kæmpe skuffelse, at det ikke er lykkedes at nå til enighed,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
»Det er også skuffende, det ikke har været muligt at få lavet en bred politisk aftale om så vigtigt et emne for samfundet. Det er et samfundsmæssigt problem, som vi alle har en forpligtelse til at bidrage til at gøre noget ved,« siger han.