Borgerlige om togfond: Regeringen skylder svar om manglende milliarder

Venstre, de Konservative og Liberal Alliance hiver tirsdag skatteministeren og økonomiministeren i samråd om togfondens slunkne kasse som følge af faldende olieindtægter.

Der mangler i værste fald næsten 20 milliarder kroner i togfonden, som skal finansiere massive investeringer i de danske jernbaner. Derfor må regeringen tilbage til lommeregneren.

Sådan lyder det fra Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, der tirsdag har kaldt skatteminister Benny Engelbrecht (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) i samråd om den slunkne pengekasse i Togfonden DK, der lider under faldende indtægter fra nordsøolien.

»Der er opstået et meget stort hul i togfonden, da de forudsete olieindtægter er langt lagt mindre, end vi havde forventet. Vi skal have regeringens svar på, hvordan man vil lukke det hul,« siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V).

En beregning fra tænketanken Kraka viste i januar, at den faldende oliepris betyder, at cirka to tredjedele - 19 milliarder kroner - af den forventede finansiering i Togfonden DK mangler.

Togfonden DK skal stå for blandt andet elektrificering af jernbanenettet, kortere rejsetid og en ny jernbane til Billund til en pris på over 28 milliarder kroner. Aftalen blev indgået mellem regeringen, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i starten af 2014.

Aftaleparterne har indlagt en reservepulje på 5,2 milliarder kroner. Men det tyder altså på, det ikke vil være nok. Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S), har tidligere sagt, at »man kan finde penge andre steder inden for økonomien, hvis der ikke er nok penge i togfonden«.

Og det er netop det, der ifølge Kristian Pihl Lorentzen er sagens kerne.

»Regeringen svarer, at det vil man så klare på de årlige finanslove. Men så er vi nødt til at høre, hvordan man så vil gøre det - er det for eksempel skattestigninger, eller vil man skære vigtige vejprojekter væk,« spørger Kristian Pihl Lorentzen og kommer med sit bud på, hvad der umiddelbart skal gøres:

»Vores råd til aftalepartierne er: Tag nu bestik af situationen og sænk ambitionsniveauet til de penge, man har.«