Borgerlige kræver redegørelse fra Krag i sag om fødselsmidler

Sundhedsminister Astrid Krag skal redegøre for, om det er normal praksis at blåstemple udenlandske præparater uden krav om dokumentation efter ny afsløring om omstridt fødselsmiddel.

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti vil kræve en redegørelse fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), efter at det står klart, at Sundhedsstyrelsen siden januar har tilladt danske hospitaler at bruge en indisk version af fødselsmidlet Misoprostol uden at bede producenten om dokumentation for pillens virkning og sikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvorfor mener landets sundhedsminister, at det er i orden, at Sundhedsstyrelsen ikke stiller samme høje krav til test af indholdet af en indisk version af et i forvejen kritiseret præparat, som man stiller til andre lægemidler?«.

Sådan lyder det samstemmigt fra Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, som vil kræve en redegørelse fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), efter at det står klart, at Sundhedsstyrelsen siden januar har tilladt danske hospitaler at bruge en indisk version af fødselsmidlet Misoprostol uden at bede producenten om dokumentation for pillens virkning og sikkerhed.

»Vi ved, at der er mange, der klager over, at det kan være en langsommelig proces, når man gerne vil have et præparat godkendt til markedet i Danmark, og derfor virker det besynderligt, at en indisk version af et i forvejen kritiseret middel kommer hurtigt på markedet og oven i købet bliver frigivet, uden at man tester det,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

»Det er meget kritisabelt for Sundhedsstyrelsen og hermed også for sundhedsminister Astrid Krag (SF), som er styrelsens øverste ansvarlige, og vi vil afkræve ministeren svar på, om det her er gået efter bogen,« tilføjer Blixt.

Ifølge Berlingske produceres den nye Misoprostol-pille af et indisk firma ved navn Steril-Gene og hedder Angusta. Den er godkendt til markedsføring i Indien, men ikke i Danmark. Sundhedsstyrelsen afviste i første omgang at tillade midlet i Danmark, men ombestemte sig i januar. 14 af landets 23 fødeafdelinger har fra januar til marts således haft tilladelse til at benytte pillen til igangsættelse af fødsler.

Siden har Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø), stillet spørgsmål til sundhedsministeren omkring midlet og mener, at svarene fra ministeren viser, at der er et hul i lægemiddelsikkerheden.

Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti er enige og står uforstående overfor, at Astrid Krag blot henviser til en handlingsplan fra Sundhedsstyrelsen og ikke har stoppet produktet, så længe dets bivirkninger ikke er klarlagt. Handlingsplanen skal sikre en skærpet overvågning af Misoprostol i to år. Men den fremgangsmåde er underligt bagvendt, lyder det.

»Det er dybt bekymrende, at Sundhedsstyrelsen ikke har sikret sig en selvstændig, uafhængig undersøgelse af det her fødselslægemiddel inden tilladelsen. Det virker helt bagvendt og foruroligende, at man først åbner op for produktet, og så bagefter, når offentligheden og Folketinget begynder at interessere sig for det, igangsætter en undersøgelse,« lyder det fra sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Hun mener, at blåstemplingen skaber usikkerhed om, hvorvidt systemet er godt nok.

»Men sundhedsministeren har jo blåstemplet den her praksis og må kunne redegøre for sagen, og det skal hun gøre,« siger Løhde og får opbakning af de Konservative.

»Jeg håber virkelig, at ministeren har taget fat i Sundhedsstyrelsen, for hun kan ikke godkende den her metode. Der skal være dokumentationskrav til ethvert lægemiddel. Det skal vi have svar på, hvorvidt hun har gjort,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).