Borgerlige anklager regeringen for at være »historieløs«

Den konservative formand sender kras kritik mod regeringen for at forsømme den danske kulturarv. Socialdemokraterne kalder kritikken overdreven.

Lars Barfoed anklager regeringen for at svigte den danske kulturarv og historie. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem efterfulgte hvem i den danske kongerække? Hvordan har den dansk-tyske grænse flyttet sig igennem historien? Og hvem var Winston Churchill, Otto von Bismarck og Tordenskjold?

Spørgsmål, som alt for mange danskere, ikke mindst i de yngre generationer, har svært ved at svare på. Historieløs­heden raser i Danmark, advarer den konservative leder Lars Barfoed, der i en kronik i dagens Berlingske langer hårdt ud efter regeringen for at ignorere problemet og føre en »historiefjendsk« og »kulturløs« politik.

»Når det gælder det innovative og den nyskabende kunst, som vi bestemt skal understøtte, kan vi lave fine aftaler, men så snart vi taler om at forankre noget i historie og tradition, så glider regeringen af. Der er sparet ret mange penge på vores fortidsminder og på vores museer, og de prioriterer slet ikke vores kulturkanon. Det er et problem, for kulturpolitikken må i høj grad dreje sig om at værne om de rødder, vi har historisk og kulturelt,« siger Lars Barfoed.

Han peger eksempelvis konkret på, at det årlige tilskud til Fregatten Jylland er sløjfet, så skibet nu risikerer at forfalde.

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen er enig i, at regeringen mangler interesse for »det nationale, historien og kulturarven«, og også i Venstre er der opbakning til den konservative kritik.

»Regeringen kommer ikke med nogen nye initiativer til at sikre dansk kulturarv og historie for de fremtidige generationer, og selv det, vi har, skærer de ned på. Hvis ikke vi kan lære at forstå vores historie, kan vi heller ikke kigge fremad, så det betyder meget for os som nation, at vi prioriterer den viden,« siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen, der efterlyser ideer, initiativer og ikke mindst oplæg til debat.

Historietab sket over en årrække

Kulturminister Marianne Jelved (R) ønsker ikke at kommentere, men socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen mener, at kritikken er overdreven.

»Jeg erkender, at der er en udfordring ved at fastholde den historiske bevidsthed, også hos børn og unge. Den skal vi hele tiden være opmærksom på og søge at løfte, men jeg synes, at de Konservative skyder med kanoner efter gråspurve. Det er en opgave, som regeringen har taget på sig,« siger han og peger eksempelvis på, at Danmarks Radio, efter klart pålæg, næste år præsenterer en stor TV-serie om 1864.

Mogens Jensen understreger desuden, at udfordringen ikke er ny.

»Kan man tale om tab af historisk bevidsthed, så er det jo noget, der er sket over en lang årrække, også mens vi har haft en borgerlig regering,« siger kulturordføreren.

De Konservative har tidligere – og i forbindelse med partiets lancering af en 2020-plan – foreslået at give 150 mio. kroner årligt til kulturen, og nu peger partiet på, at pengene bl.a. også skal bruges til at genindføre den historiekanon i folkeskolen, som VK-regeringen i sin tid lancerede, men som den nuværende regering har skrottet. Desuden vil partiet igen have spørgsmål om dansk historie ind i prøven for nye statsborgere – hvilket for nylig blev ændret af regeringen og Enhedslisten.

Både V og DF bakker de konkrete initiativer op, men V mener dog, at pengene skal findes internt i kulturbudgetterne, forklarer kulturordfører Michael Aastrup Jensen.

»Vi har simpelthen ikke de penge i øjeblikket, så vi må spare på andre områder af kulturen. Vi er villige til at tage debatten om prioriteringen,« siger han.

DEBAT | Er årstal og kongerække stadig vigtigt at kunne? Hvorfor/hvorfor ikke? Giv dit besyv med her.

Socialdemokraternes Mogens Jensen afviser imidlertid tanken om at genindføre historiekanonen og henviser til, at den tidligere kanon »jo ingen effekt havde«.

Mens DF bakker de konservative forslag op, klandrer partiets kulturordfører Alex Ahrendtsen Konservative for at trække i to retninger, når de eksempelvis støtter bestræbelser på at indføre engelsk som undervisningssprog i folkeskolen.

»De Konservative og Venstre vil jo gerne internationalisere folkeskolen og uddannelsessystemet. Det er glimrende, at Lars Barfoed vil gøre noget for det nationale, historien, kulturen og dannelsen, det støtter vi, men man kan altså ikke både blæse og have mel i munden,« siger Alex Ahrendtsen.