Boligselskab: Aftale giver ikke pludselig huslejestigning

Aftale om boligskat giver tryghed til lejere, mener BL-direktør. LLO savner vished omkring huslejeregulering.

Foto: Ida Marie Odgaard. Arkivfoto: Aftale om boligskat giver tryghed til lejere, mener BL-direktør. LLO savner vished omkring huslejeregulering.
Læs mere
Fold sammen

Der har selv sagt været stor fokus på, hvad den nye aftale om beskatning af boliger kommer til at betyde for de danske boligejere.

Tirsdag blev regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale blev enige om en aftale.

Mange danskere lejer dog deres bolig, og for Danmarks Almene Boliger (BL), der repræsenterer 580.000 lejemål og cirka en million mennesker, er man glade for, at der også er tænkt på dem.

»Vi synes, at den nye aftale er rigtig god. Vi har hele tiden efterlyst, at der kom en tryghed for lejere, og med den nye aftale er der kommet netop det,« siger Bent Madsen, administrerende direktør i BL.

Ifølge ham behøver de danske lejere derfor ikke at frygte en pludselig huslejestigning.

»Der er en tryghed i forhold til de samlede boligskatter for almene boliger, og der ligger også i 2020 en nærmere vurdering af, hvordan det kommer til at forløbe for enkeltejendomme, så der sikres en rimelig lejeudvikling,« tilføjer han.

Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation (LLO), er som udgangspunkt også tilfreds med den nye aftale, men savner den samme tryghed for de danske lejere, som han mener boligejerne har fået.

»Vi er glade for, at der er skabt ro på boligmarkedet med denne skatteaftale.«

»Men vi kunne godt tænke os større sikkerhed omkring, at det, der holder lejernes husleje i ro, ikke bliver ændret på,« siger han.

Det er især lejere i den private boligsektor, Jesper Larsen er bekymret for.

Han frygter, at regeringen vil forsøge at afskaffe huslejereguleringen. Det vil i så fald betyde, at udlejere selv kan bestemme, hvor meget de vil opkræve.

I dag er der regler for den slags. Boligens alder, stand og størrelse kan således bestemme, hvad en privat udlejer må tage i husleje.