Boligøkonom: Sådan vil boligmarkedet reagere på droppet boligskatteplan

Selv om regeringen opgiver sit forslag om en ny boligbeskatning, vil rystelserne på boligmarkedet være små, vurderer boligøkonom Morten Skak fra SDU.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går bestemt ikke skidt på boligmarkedet. Men det kunne gå endnu bedre, hvis ikke de politiske forhandlinger om en ny boligbeskatning var endt blindt, vurderer Morten Skak, som er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syd Dansk Universitet.

Regeringen er nemlig ikke lykkes med at fjerne en barriere i den forstand, at finansminister Kristian Jensen (V) nu er nødt til at opgive regeringen forslag om en ny boligbeskatning.

»Der var allerede usikkerhed på boligmarkedet. Det hér giver næppe en større usikkerhed. Jeg tror bare, at status quo bliver forlænget et par måneder,« siger Morten Skak.

Nærmere bestemt afblæser finansministeren torsdag i et interview i Jyllands-Posten ca. to måneders drøftelser med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i erkendelse af, at han ikke kan samle flertal for regeringens forslag til en ny boligbeskatning.

Kristian Jensen forklarer også Jyllands-Posten, at han går i tænkeboks for at finde en anden model, som skal skabe tryghed for boligejerne. To af de store knaster i det forslag, der dumpes af DF og S, er dels en fastfrysning af grundskylden frem til 2020, dels en afskaffelse af millionærknækket. Det indebærer en særligt høj ejendomsværdiskat på dyre ejendomme.

Reaktionen lød straks fra brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening, at politikerne må komme i arbejdstøjet og finde holdbare løsninger.

»Der er ingen tvivl om, at jo længere tid der går, før regeringen lander en aftale, jo mere vil usikkerheden brede sig,« siger Torben Strøm, formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, til Ritzau.

Nyhedsbureauet skriver også, at der ifølge Boligsiden i løbet af de to første måneder af 2017 er handlet 10.632 boliger. Og at det er ti procent flere end i samme periode i 2016.

Adspurgt om den seneste tids tvivl om f.eks. grundskylden har kunnet aflæses på boligmarkedet, svarer lektor Morten Skak fra SDU:

»Nej, det er det pudsige. Berlingske bragte for nylig en undersøgelse om, at boligejerne groft sagt er nærmest ligeglade med, hvad der sker politisk. Så nej, det er meget svært at aflæse de aktuelle politiske diskussioner, fordi boligmarkedet kører sådan set derudad.«

Det er muligt, at det stabile boligmarked rokkes nu, hvor regeringen skal i tænkeboks om, hvordan en ny boligbeskatning så skal se ud. Men det vil efter lektorens opfattelse være mindre rystelser.

»Der har nok været nogle forventninger om, at grundskylden ville komme til at ligge fast. Det har alt andet lige nok givet lidt højere priser end ellers. Og dén er lidt mere usikker nu. Man kan også forestille sig, at det giver en lidt ringere købelyst end ellers,« siger Morten Skak og tilføjer:

»Men det er altså i marginalerne.«