Boligøkonom: Danskerne ser skævt på grundskylden

Danskernes opfattelse af boligen som en investering er problematisk, og det overrasker ikke, at et flertal vil have bremset grundskylden, mener en boligøkonom.

Det er ganske naturligt, at et flertal af danskerne ønsker at fastfryse grundskylden.

Sådan siger Morten Skak, der er boligøkonom og lektor på Syddansk Universitet, om en Gallup-måling i Berlingske, som viser, at 64 procent er klar til at sætte en stopper for den stigende grundskyld.

»Det er ikke overraskende, for vi har et system, hvor skatteloftet tillader, at grundskylden kan stige ganske kraftigt - også steder hvor grundpriserne slet ikke stiger. Vi kan endda have stigninger i kommuner, hvor grundpriserne falder. Så på den måde virker det som en uretfærdig skat mange steder,« siger Morten Skak og tilføjer, at en låst grundskyld vil betyde højere disponibel indkomst, og dermed vil man kunne forbruge mere.

Han peger dog på udfordringer, hvad angår danskernes opfattelse af boligen som en investering.

»Opfattelsen er, at når man har købt en bolig, så har man den, og så er det noget mærkeligt noget, at man skal beskattes af den. Det er svært at forstå, at man beskattes af et afkast på en investering. Men det hænger sammen med, at boligen holder i mange år, og de penge, man har investeret i boligen, kunne man jo investere andre steder og få et afkast, og så ville man blive beskattet af det,« forklarer Morten Skak.

Ifølge de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), taler Gallup-målingen for sig selv, og han understreger vigtigheden i at få bremset grundskylden.

»Den viser, at det er et kæmpe problem i hele landet. Grundskylden er drønhamrende uretfærdig og rammer forkert i forhold til mennesker, som vil bo i deres bolig sammen med deres familier uden at risikere, at de må flytte fra hus og hjem, fordi skatterne stiger hele tiden,« siger Brian Mikkelsen, som bakkes op af Liberal Alliances kommunalordfører, Laura Lindahl (LA).

»Langt størstedelen af danskerne køber ikke en bolig med investering for øje. De køber den, fordi det skal være deres hjem og en base for familien. Det er rigtigt, at så kan boligen stige i værdi, men den kan også falde, og det tager grundskylden ikke højde for. Så det er ikke en rimelig skat, for i takt med, at grundskylden stiger, har familierne jo ikke flere penge til rådighed,« pointerer LA-ordføreren.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm (V), holder dog på, at der ikke vil blive pillet ved den stigende grundskyld.

»Det er først og fremmest enormt dyrt at bremse grundskylden, og det er ikke ligefrem penge, der ligger i statskassen. Det er ikke muligt bare at låse grundskylden fast på den måde, som de Konservative gerne vil. Hvis man skal gøre det, så skal man gøre det i stedet for noget andet. Så skal man tage pengene fra nogle andre eller finansiere det på en anden måde,« siger hun og henviser til, at den største udfordring ligger i skæve ejendomsvurderinger.

Dette syn deler Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), der mener, at en fastlåsning af grundskylden vil ske på et forkert niveau, fordi vurderingerne ikke stemmer overens med virkeligheden.

Regeringen har låst grundskyldspromillerne fast i skattestoppet og har sat en grænse på 6,6 procent for, hvor meget grundskylden må stige i kroner og øre om året.