Boligminister vil skærpe indsats mod udemokratiske grupper

Carsten Hansen vil, hvis han bliver genvalgt som boligminister, indkalde forligskredsen for at sætte flere penge af til bekæmpelse af udemokratiske kræfter i boligbyggerier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oplysning, inddragelse og information skal være med til at holde udemokratiske grupper - såsom den islamistiske organisation Hizb ut-Tahri - ude af de danske almennyttige boligområder.

Det er oplægget fra minister for by-, bolig- og landdistrikter Carsten Hansen (S), som - hvis han med en fortsat rød regering genvælges som minister - vil indkalde boligforligskredsen til at drøfte, om man kan sætte flere penge af kampen for demokrati.

»Hvis jeg bliver boligminister igen, vil jeg indkalde forligskredsen for at sikre, vi får øremærket en del af de to milliarder kroner, vi har sat af til boligsocialt arbejde, for at få inddraget de moderate muslimer i boligforeningsbestyrelserne,« siger Carsten Hansen.

Udmeldingen kommer, efter boligforeningen Islandshøjparken i Nivå på Sjælland i marts fik valgt en ny beboerformand, der har tilknytning til Hizb ut-Tahrir.

I 2012 var Hizb ut-Tahrir også involveret i den såkaldte Egedalsvænge-sag i nabokommunen Kokkedal. Her blev dele af afdelingsbestyrelsen rådet af Hizb ut-Tahrir til at sige stemme nej bebyggelsens årlige juletræ, hvilket et flertal valgte at gøre. Afdelingsbestyrelsen blev siden afsat af boligselskabet 3B.

»Det bedste kunne være, at Hizb ut-Tahrir holdt sig helt ude af boligbestyrelsen i den almene sektor. Jeg synes, det er en organisation med nogle frastødende holdninger,« siger Carsten Hansen, der blandt andet henviser til, at organisationen går ind for shariah-lovgivning frem for demokrati.

Carsten Hansen varsler desuden en undersøgelse af omfanget af det manglende demokrati til mellem en halv og en hel million kroner fra ministeriets egne midler.

»Demokratiet i almene sektor er en hjørnesten. Men vi kan også se, at mange borgere med anden etnisk baggrund måske ikke har lyst eller tror, de skal blande sig, og dem vil vi gerne have på banen sammen med de andre demokratiske kræfter,« siger Carsten Hansen.

Carsten Hansen mener ikke, der er tale om valgkamps-politik, da han først nu har et overblik over sagerne.

»Jeg er løbende blevet orienteret om sagerne, og jeg har holdt møder med borgmestre og boligorganisationer, og så er det nu, jeg blander mig i debatten og siger, at vi gerne vil undersøge omfanget og understøtte de mange moderrate og demokratisk sindede muslimer, der er i Danmark,« siger han.