Børns Vilkår støtter lovforslag om bortadoption trods kritik

Selvom socialministerens lovforslag om bortadoption møder kritik fra flere sider, bakker Børn Vilkår stadig op om forslaget. Organisationens støtte hviler på egne erfaringer og ikke en SFI-rapport, fastslår direktør.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi lægger vægt på de erfaringer, vi har med børn og familier i Danmark og ikke det, der bliver præsenteret i rapporten.«

Det fastslår Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, over for Berlingske Nyhedsbureau, efter flere eksperter og politikere i Berlingske onsdag retter kritik af socialminister Manu Sareens (R) nye lovforslag om bortadoption af børn uden forældres tilladelse. I sin argumentation for forslaget henviser ministerens nemlig til en SFI-rapport fra 2007, som blandt andet bygger på forhold i udlandet, hvilket ifølge eksperter ikke er en god begrundelse. Politikere kalder argumentationen for »foruroligende« og »besynderlig«. Selvom Rasmus Kjeldahl er enig i, at det ikke er nemt at anvende erfaringer fra udlandet i Danmark, støtter han - og Børns Vilkår - stadig lovforslaget.

»For Børns Vilkår har det ikke været rapporten, der har været afgørende i vores stillingstagen. Så jeg vil ikke sige, at vi føler os vildledt i den her sag, fordi vores holdning er baseret på noget andet end rapporten,« siger direktøren og fortsætter:

»Vi lægger mere vægt på de erfaringer, vi har rundt om i Danmark med børn og familier og vores syn på, hvad børn har brug for - nemlig stabilitet i de første år af deres liv, indtil de kan flyve selv. Og der er få sager om året, hvor tvangsadoption vil være en bedre mulighed end de muligheder, man har under den nuværende lov, og vil give et bedre forløb for børnene. Og det er sådan set det, vi har lagt vægt på.«

Ifølge direktøren er der flere faktorer, som gør det svært at trække tråde fra udenlandske erfaringer og anvende dem i Danmark:

»Kultur er en rigtig vigtig faktor. Hvordan familier fungerer, er en anden vigtig faktor. Hvordan samfundets sociale system er skruet sammen, er også en betydelig faktor. Så der er mange ting, der gør det svært at sammenligne en handling i et land og udfaldet af den med, hvad udfaldet ville være i Danmark. Der er vi nødt til i første omgang at bruge vores sunde fornuft og den viden, vi har fra Danmark.«

Direktøren understreger, at det altid er vigtigt at forholde sig kritisk til de grundlag, man træffer beslutninger på, når det gælder børns vilkår.