Børns Vilkår: Skilsmissepakke tilgodeser ikke børn

Både Børns Vilkår og Dansk Kvindesamfund kritiserer den skilsmissepakke, samtlige partier i Folketinget har vedtaget fredag. Foreningen Far er derimod tilfreds med udspillet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den netop vedtagne skilsmissepakke får en hård modtagelse hos to af områdets tungeste aktører i form af Børns Vilkår og Dansk Kvindesamfund.

Direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl mener, at det er børnene, der kan blive taberne i det nye udspil, der sigter efter at gøre op med den chikane, fraskilte forældre kan føre mod hinanden.

»Det er som regel godt, at et barn har kontakt til begge forældre. I virkelighedens verden er det dog ofte vanskeligt at skelne mellem chikane og begrundet beskyttelse af barnet. Vi frygter, at de hurtigere afgørelser kan medføre, at flere forældre går under jorden med deres børn for at beskytte dem. Og så vil børnene blive taberne,« siger Rasmus Kjeldahl i en skriftlige meddelelse.

Organisationen havde hellere set, at man havde gjort mere ud af at forebygge de konflikter, der opstår i hjem, hvor mor og far ikke bor sammen.

»Forslaget sender et kraftigt signal om, at forældre, der ikke samarbejder, bliver straffet. Erfaringen viser dog, at man ikke kan lovgive sig ud af følelsesmæssige konflikter, og vi havde derfor gerne set, at aftalen i langt højere grad handlede om forebyggelse og konflikthåndtering i den enkelte familie,« siger Rasmus Kjeldahl.

Et af de centrale initiativer i udspillet, som samtlige partier i Folketinget står bag, er forslaget om, at der bliver mødepligt til møder i Statsforvaltningen, ligesom aflyst samvær automatisk vil blive til erstatningssamvær. Men det er et problem i familier, hvor faderen eller moderen kan have voldelige træk, advarer Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund.

»Jeg kan være nervøs for det her med, at hvis man tilbageholder barnet uden grund, så bliver det betragtet som chikane. Vi møder i vores krisecenter nogle kvinder, der har oplevet, at faren kan være voldelig, og hvor de har et oprigtigt ønske om at beskytte deres barn. Frygt kan være svær at bevise, og især hvis det er små børn, der ikke kan ytre sig. De børn vil komme i klemme,« siger Lisa Holmfjord.

Hun mener i det hele taget, at man med den konkrete aftaletekst »har siddet en lang række eksperter overhørig«.

Hos Foreningen Far er landsformand Jesper Lohse til gengæld godt tilfreds med udspillet.

»Det er et positivt og et meget vigtigt skridt i den rigtige retning,« siger Jesper Lohse og uddyber:

»Det, man sætter ind over for, er nogle af de mest kendte standardmetoder for, hvordan en forælder kan holde et barn væk fra den anden forælder. Det er noget, der kan ramme alle forældre i dag, og det er noget, der rammer ordentlige mennesker. Og det må det naturligvis ikke.«

Socialminister Manu Sareen (R) kalder pakken for »nødvendig«.

»Ifølge Statsforvaltningen og andre eksperter har det kunnet betale sig at chikanere den anden forælder væk fra barnet. Det er ikke meningen, at det kan betale sig at køre den ene forælder ud, og det er først og fremmest ikke til gavn for dem, der er allervigtigst - nemlig børnene,« siger han.

Et endeligt lovforslag ventes at blive fremsat til december.