Børns Vilkår opfordrer til fleksibel skilsmisseøkonomi

Ligesom skilsmisseforældre kan være fleksible med samvær og ferier, bør også udgifter fordeles fleksibelt.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Modsat aftaler om samvær og ferier er systemet, der fordeler tilskud og bidrag til skilsmissebørn, ofte ret rigidt.

Så snart børnene har fået en folkeregisteradresse hos den ene forældre, får pengene fra det offentlige ofte samme adresse. Men så simpelt behøver det ikke at være, mener Børns Vilkår.

Direktør Rasmus Kjeldahl håber, at nuværende politiske forhandlinger fører til, at mor og far kan indgå aftaler om en mere fleksibel fordeling af udgifter.

»Vores erfaringer er, at konflikter omkring økonomi godt kan blive så tilspidsede, at det kan gå ud over børnene,« siger han.

»Man kan komme til at stå i situationer, hvor barnet hverken kan få penge fra mor eller far til udgifter til transport eller skolen. Så der er grund til at se på, om reglerne skal være som de er i dag.«

Familieadvokater kritiserer i Politiken reglerne for at høre en anden tid til. Rasmus Kjeldahl medgiver, at skilsmissefamilier i dag skruer deres liv anderledes sammen end tidligere.

Et forslag lyder blandt andet, at der skal lave en særskilt konto, som udgifter samt til og bidrag kan knyttes til.

Rasmus Kjeldahl vil dog holde fast i, at en af forældrene skal have et tydeligt ansvar for, at de nødvendige regninger bliver betalt.

»Først og fremmest skal man holde fast i, at ved helt nødvendige udgifter skal ansvaret ligge klart, og at der er den tilstrækkelige økonomi til at betale dem. Det kan være institutionsplads, tøj eller skoleudgifter,« siger han.

»Det er meget vigtigt, at nogen varetager det. Ellers risikerer man, at barnet lider af omsorgssvigt, når forældrene skændes om, hvem der skal betale.«

Social- og børneminister Mai Mercado (K) forhandler i øjeblikket med Folketingets partier om at ændre skilsmissereglerne. Hun ønsker derfor ikke at kommentere kritikken til Politiken.

/ritzau/