Børnefamilier trues af borde uden mad, og regeringen gør intet, siger børneorganisationer: »De levede i forvejen i fattigdom«

Direktøren for Mødrehjælpen kan ganske enkelt ikke få regeringens udmeldinger til at hænge sammen. Sammen med andre organisationer råber hun nu op om, at det ikke længere handler om, at børn ikke kan gå til spejder, men om, at de ikke kan få mad på bordet.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) mener, at der er god mulighed for, at forældre i pressede børnefamilier kan gå ud og finde et job. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inflationen rammer selvsagt alle, men det er de danskere, der i forvejen har måttet skære fritidsaktiviteter og juleaften fra, som stigende priser på snart sagt alt truer med at skubbe ud over kanten.

Og nu lyder der et opråb direkte fra børneorganisationer til børnenes statsminister, Mette Frederiksen (S), og hendes regering:

I gør for lidt for langsomt.

Det skriver DR.

For mange familier er for længst stoppet med at sende deres børn til spejder eller fodbold, men nu risikerer endnu flere forældre ifølge organisationerne Red Barnet, Børns Vilkår og Mødrehjælpen, at de snart heller ikke kan sætte mad nok på bordet.

Ifølge direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, er de fattigste børnefamilier fløjet under regeringens radar, selvom de, allerede før inflationen for alvor tog fart, kæmpede med at få enderne til at mødes.

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, mener ligeledes, at der er behov for hjælp omgående.

»Regeringen bør så hurtigt som overhovedet muligt lave et akut løft, men også et permanent løft, for de her børnefamilier levede jo i forvejen i fattigdom,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Minister: Let at komme i arbejde

DR har også fået social- og ældreminister Astrid Krag (S) i tale, og hun slår fast, at regeringen med varmechecken på 6.000 kroner og loftet over huslejestigningerne har skabt ro hos de hårdest ramte børnefamilier.

Hun nævner også regeringens nyligt præsenterede forslag om at lade danskerne betale dele af deres elregninger på afdrag over flere år, som et tiltag der kan give ro i sindet hos børnefamilierne. Denne ordning er imidlertid ikke vedtaget endnu.

Derudover, siger Astrid Krag, er der mangel på arbejdskraft, hvilket giver god mulighed for, at forældre kan finde sig et arbejde.

Men det svar er man ikke ubetinget tilfreds med hos Mødrehjælpen.

På Twitter skriver Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen, at regeringen grundlæggende ikke synes at anerkende fortsat flere børnefamiliers akutte nød.

Hun henviser til et tweet fra Astrid Krag, som reklamerer for en ny aftale, der skal hjælpe socialt udsatte borgere med at afvikle dyb gæld.

»Jeg ved dybest set ikke, om jeg skal grine eller græde. Den ene dag anerkender I, at mange familier ender i bundløs gæld. Den næste dag vil I ikke give selvsamme familier målrettet inflationshjælp,« skriver Ninna Thomsen på Twitter.

Regeringen har i sit finanslovsudspil for 2023 afsat to milliarder kroner til inflationshjælp, men disse er ikke forhåndsprioriteret, og således er der ingen garanti for, at disse ender hos de fattigste børnefamilier.