Børne- og socialminister Mai Mercado: Direkte fra barsel til ministeriet

Mai Mercado forstår at skille sig ud fra den midaldrende, konservative masse. Det har bragt hendes lynkarriere til et foreløbigt højdepunkt som minister for et nyoprettet børne- og familieministerium.

Foto: Erik Refner

»Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 News kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it.«

Da Mai Mercado skrev sin facebook-opdatering i juni i forbindelse med politiaktionen på Christiania, havde hun formentligt hverken tænkt det ind i en større politisk strategi eller overvejet, at hun ville blive truet på livet.

Det var nok snarere oprigtig begejstring over den politiske handlekræft, der slog ned i den nybagte mor, og som hun havde behov for at dele. Umiddelbar, er nemlig det, der karakteriserer den 36-årige konservative folketingspolitiker, der netop er blevet udråbt til børne- og familieminister.

Hende den unge

De ligefremme udmeldinger har flere gange skabt debat, som da Mai Mercado sidste år i en kronik i Berlingske slog fast, at kristendommen er den bedste religion – bedre end islam. Men det er også hendes evne til at agere i øjeblikket, der har været katalysatoren i hendes politiske karriere, mener tidligere landsformand for Konservativ Ungdom Lasse Krull.

Han kender Mai Mercado tilbage fra ungdomsårene i Odense, hvor hun i sin gymnasietid meldte sig ind i ungdomspartiet, som i starten af 00erne fik stor medieomtale for sine festlige optrin. Blandt andet har Mai Mercado senere været ude at undskylde, at hun var en del af det kor, der sang konservative slagsange uden for daværende justitsminister Frank Jensens (S) soveværelsesvindue og smed et halvråddent grisehoved ind i haven ved hans families sommerhus.

»Hun fremstod allerede som et talent dengang. Særligt er hun god til det kommunikative – hun har næse for de lidt skæve indslag, hun var virkelig en ressource under valgkampene, for hun er god til at komme i fokus,« siger Lasse Krull.

Blandt andet opdagede Mai Mercado, at den daværende Odenseborgmester Anker Boye ikke havde en hjemmeside, og derfor købte hun domænet ankerboye.dk og forærede den til ham.

Om det var det, der fik hende i byrådet i Odense, vides ikke, men allerede som 25-årig blev hun valgt ind, og fire år senere blev hun 2. viceborgmester i Danmarks tredjestørste by.

Mai Mercados evne til at føre valgkamp kom for alvor i spil i 2010, da hun stillede op til Folketinget og med 3.867 personlige stemmer blev valgt ind som det konservative partis helt store håb. Kvinde, præsentabel og værdipolitisk konservativ til fingerspidserne.

Familien er det vigtigste

Ved seneste folketingsvalg i 2015 rev de konservative kommunikationsfolk sig imidlertid i håret. Den konservative profil var nemlig blevet gift, og i god konservativ ånd havde hun valgt at tage sin mands efternavn og valgplakaterne med Mai Henriksen måtte skiftes ud med Mai Mercado.

For Mai Mercado betød det mere, at hun delte efternavn med sin mand og nyfødte søn. Parret har i dag to børn, og sammenlagt har Mai Mercado været på halvandet års barsel i sin tid i Folketinget. For Mai Mercado er det en del af det konservative værdisæt. Det handler om ordentlighed og forpligtelser. Ordentlighed over for sin familie, sine kolleger og hele det fællesskab, der er bygget op omkring det danske velfærdssamfund. Det er det vigtigste.