Børn og unge i hovedstadskommune sendes hjem i massevis: »De unge har betalt en dyr pris i det her«

I løbet af weekenden er sogne i Hvidovre og Aarhus blevet tvangslukket som konsekvens af modellen for automatiske nedlukninger, men reglerne rammer skævt, mener socialdemokratisk borgmester.

Modellen for automatiske nedlukninger er udarbejdet af Sundhedsministeriet under Magnus Heunicke (S), og kriterierne for nedlukning er anbefalet af Statens Serum Institut med direktør Henrik Ullum i spidsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Få dage efter et bredt flertal på Christiansborg kunne præsentere en stor aftale om den fortsatte genåbning af Danmark, blev adskillige børn og unge i Hvidovre sendt hjem igen.

Søndag sneg Avedøre Sogn sig nemlig over de fastsatte grænser, der automatisk tvinger skoler og uddannelsesinstitutioner til at lukke. Det betyder, at to folkeskoler, SFOer, en ungdomsskole, et gymnasium og en teknisk skole lukker i mindst én uge.

Ifølge borgmester Helle Adelborg (S) lukker også dele af den tekniske skole TEC, hvor man eksempelvis uddanner mekanikere. Men eleverne på skolen – der ligger isoleret i et erhvervsområde – kommer oftest fra helt andre sogne end det tvangslukkede Avedøre Sogn.

»Det er jeg bare så ked af. De kom tilbage sidste mandag, og der er studerende, som skal til svendeprøve som mekanikere inden længe. En ting er at lære på skærmen, men noget andet er at få fingrene i motoren,« siger Helle Adelborg.

I den seneste uge har der været en række beretninger om skoler og uddannelsesinstitutioner, der må lukke på grund af en model for automatisk nedlukning, som trådte i kraft mandag den 12. april – også selv om ingen var smittet på skolerne.

I Avedøre Sogn er smitten ikke koncentreret ét sted, men er »spredt i hele byen«, siger Helle Adelborg. Også på skolerne har der været smitte. Men det har kommunen – også inden modellen for automatisk nedlukning trådte i kraft – formået at håndtere, siger Helle Adelborg.

Helle Adelborg (S), borgmester i Hvidovre Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Når vi har haft smitte på en daginstitution, så har vi jo lukket en stue ned – om nødvendigt hele institutionen – og sendt alle hjem for at blive testet. Så det har vi jo håndteret hele tiden. Nu lukker man hele sognet ned, og det rammer for eksempel TEC, som ligger langt væk fra det hele. Det er skævt,« siger Helle Adelborg og konstaterer:

»De unge har betalt en dyr pris i det her.«

Skole har selv håndteret smitte

Nedlukningerne er en konsekvens af den automatiske model for nedlukninger, som blev vedtaget af alle partier i Folketinget på nær Nye Borgerlige og trådte i kraft sidste uge.

Modellen har allerede mødt massiv modstand.

Berlingske kunne beskrive, at regeringens egne eksperter ikke blev taget med på råd, da modellen blev udarbejdet. En model, som ifølge ekspertgruppen tager børnene som »gidsler«, fordi skoler uden én eneste smittet er tvunget til at nedlukke.

Det skete blandt andet på Gefion Gymnasium i det indre København, der måtte sende 1.250 elever hjem i sidste uge, selv om alle elever på gymnasiet siden påske er testet to gange ugentligt, og skolen har i den periode ikke fundet én eneste smittet. Fordi gymnasiet er placeret i et relativt lille sogn med under 5.000 indbyggere, skal der reelt få smittede til, inden reglerne træder i kraft. Det var således 22 smittede personer, der udløste lukningen.

I weekenden måtte Gellerup Sogn i Aarhus også lukke ned.

Sødalskolen i Brabrand har som konsekvens af nedlukningen måttet meddele skolens forældre og de 330 elever, at skolen nu er lukket i mindst en uge.

I Gellerup Sogn går størstedelen af børnene i sognet i skole i andre, ikke nedlukkede sogne, og kan derfor stadig gå i skole, selvom sognet er lukket ned, forklarer Karen Henriette Jessen, skoleleder på Sødalskolen i Brabrand.

På Sødalskolen har der de seneste uger været omkring fem smittetilfælde, siger skolelederen. Smitte, som skolen selv har formået at håndtere, lyder det.

»Indtil videre har vi kunnet holde smitten inden for de enkelte klasser ved at sende enkelte klasser hjem. Vi er rigtig kede af, vi nu skal lukke, fordi vi egentlig mener, at vi er lykkedes med at inddæmme smitten indtil videre,« siger Karen Henriette Jessen.

Over for Jyllands-Posten har børne- og ungerådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), kaldt reglerne for automatisk nedlukning for firkantede.

»Det kan jo betyde, at forkerte folkeskoler lukkes, fordi skoledistriktsgrænser ikke følger sognegrænser. Eleverne i nedlukkede sogne vil nogle gange gå på en skole uden for sognet, og omvendt kan skoler i nedlukkede sogne også have mange elever fra åbne sogne,« sagde Thomas Medom lørdag.

I kølvandet på beretningerne fra en række af landets skoler, vil flere partier på Christiansborg nu drøfte, hvordan modellen for automatisk nedlukning kan ændres. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslog i sidste uge, at man evaluerer modellen i løbet af denne uge.