Bødskovs politiske liv i Enhedslistens hænder

Der er tre mulige scenarier efter morgendagens samråd med justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man kunne sætte sine penge på, om Morten Bødskov også er jusititsminister, når ugen er omme, vil de formentlig være bedst givet ud ved at satse på, at han overlever - naturligvis med alle de forbehold, som uforudsigeligheden i dansk politik foreskriver. Sagen om aflysningen af retsudvalgets møde på Christiania har allerede været medvirkende til at koste PET-chef Jakob Scharf jobbet, og det kritiske lys er nu rettet mod justitsministeren og hans håndtering af forløbet.

Reelt er det Enhedslisten, der afgør justitsministerens skæbne. Morten Bødskov er bestemt ikke blandt listens favoritministre - faktisk er han vel på top to over de ministre, som Johanne Schmidt-Nielsen og hendes partifæller har det mest belastede forhold til. Alligevel er det tvivlsomt, om Enhedslisten vælger at føre kniven. Og det er der flere grunde til.

For det første er der selve sagens indhold, som Enhedslisten ifølge eget udsagn alene bliver afgørende for, om Bødskov skal have et mistillidsdagsorden. Kan Morten Bødskov svare fyldestgørende på alle spørgsmål, så går han fri. Retsordfører Pernille Skipper ventes at fokusere på især to spørgsmål: Var det en lodret løgn, da turen til Christiania blev aflyst med henvisning til, at Johan Reimann var blevet forhindret? Og var der en reel trussel mod Pia Kjærsgaard og retsudvalgets møde på Christiania, eller lå der andre årsager bag aflysningen? Det sidste spørgsmål har Morten Bødskov svaret ret kontant på på i et debatindlæg i Politiken. Der var en trussel.

»Det er en ekstremt grov anklage mod mig og mod politiet, at vi skulle have opfundet en trussel, der ikke eksisterede,« skriver justitsministeren, som samtidig afviser at have haft kendskab til PETs overvejelser om at bruge oplysningerne i Pia Kjærsgaards kalender. Med de formuleringer må justitsministeren formodes at føle sig ret sikker i sin sag, når det gælder trusselsniveauet, ellers spiller han i hvert fald meget højt spil.

Med hensyn til forklaringen om, at Københavns tidligere politidirektør Johan Reimanns kalender også var en del af årsagen til aflysningen, så indrømmer Bødskov nu at det var en løgn, som ikke skulle være givet til retsudvalget. Det beklager han dybt. Og når man ifølge justitsministeren ikke kunne give den rigtige begrundelse - sikkerhedsrisikoen - så skulle der ikke være givet nogen, skriver Morten Bødskov i et svar til udvalget. Spørgsmålet er om den beklagelse er nok for Enhedslisten.

Straffer Enhedslisten Bødskov?

Ud over det indholdsmæssige florerer en række spekulationer om, om Enhedslisten kunne tænkes at være så gale i skralden over, at regeringen endte med at indgå en finanslovsaftale med Venstre og de Konservative, at partiet vil statuere et eksempel. Det handler om magt, og regeringen skal vide, at den sidder på Enhedslistens nåde og ikke bare kan gøre, hvad der passer den. Og Bødskov er i den forbindelse det perfekte offer.

Det mest sandsynlige - afhængigt af hvordan samrådet forløber - er, at Enhedslisten vil spille dramaet til det yderste, for at slå pointen fast: Det er os, der i sidste ende har magten, ingen skal vide sig sikker. Efter et langt møde i retsudvalget vil Pernille Skipper (EL) holde møde med partitoppen og tage stilling til, hvad der skal ske. 

Opgør mellem Bødskov og Kjærsgaard

Reelt er der tre muligheder. Enten accepterer man Bødskovs forklaringer, eller man udtrykker mistillid, hvilket i forbindelse med en forespørgselsdebat onsdag vil betyde justitsministerens afgang. Eller man kan kræve nye undersøgelser, udtale kritik og udstyre justitsministeren med en såkaldt næse. Dramaet vil kunne trækkes til det yderste i morgen, så ingen til sidst er i tvivl om, at regeringens ministre kan takke Enhedslisten for, at de overhovedet sidder der.

Fra regeringens side har man forsøgt at gøre sagen til at opgør mellem Morten Bødskov og Pia Kjærsgaard. Ordvekslingen har været skarp, og justitsministeren vil formentlig på samrådet i morgen fremdrage det faktum, at Kjærsgaard ligefrem har forsøgt at narre PET ved meget sent at oplyse, at hun agtede at deltage i mødet på Christiania. Bliver det indtrykket, der står tilbage efter samrådet i morgen - at det er Pia Kjærsgaards opgør med justitsministeriet og PET - vil det formentlig for Enhedslisten være endnu sværere vælte justitsministeren, uanset hvor gerne man vil.