Bødskov vil hastebehandle lov om Im Nielsen

Loven, som skal hjælpe den udviste Im Nielsen og hendes mor tilbage til Danmark, forventes at blive hastebehandlet i Folketinget.

Udvisningen af den syvårige Im Nielsen og hendes mor Suthida Nielsen fordi stedfaderen døde af kræft rejste så stor kritik, at alle Folketingets partier - på nær Dansk Folkeparti - vedtog en lov designet til at hjælp Im og hendes mor tilbage til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Loven, som blev til på grund af udvisningen af den syvårige pige Im Nielsen fra Nordjylland, ser ud til at blive hastebehandlet i Folketinget.

Det fremgår af et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg.

»Jeg er indstillet på at fastsætte en kort høringsfrist samt at anmode Folketinget om hastebehandling af lovforslaget, hvis aftaleparterne ønsker det,« skriver Bødskov i svaret.

Im Nielsen og hendes mor Suthida Nielsen blev i sidste måned udvist af Danmark, fordi Ims stedfar i foråret 2012 døde af kræft. Dødsfaldet betød, at familien pludselig mistede deres juridiske tilknytning til Danmark, selvom Im gik i skole, og moderen var ved at uddanne sig til social- og sundhedsmedhjælper.

Slut med udvisning ved ægtefælles død

Efter stor mediebevågenhed omkring den lille piges sag, indgik samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti, den såkaldte Im-lov om aftenen den 13. november. Loven betyder, at en udlænding ikke længere mister sin danske opholdstilladelse i tilfælde af, at den herboende ægtefælle eller samlever dør.

Lovændringen kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft i to år. Den giver desuden Im, hendes mor og alle andre i lignende situationer mulighed for inden for seks måneder at søge om at få deres sag om opholdstilladelse i Danmark genoptaget.

Morten Bødskov forventer, at lovforslaget kan sendes i høring inden for 10-14 dage - det vil sige senest 17. december. Forslaget skal dog først fremlægges for aftalepartierne V, K, LA og Ø samt de tre regeringspartier. Som tommelfingerregel må høringsfrister ikke være mindre end fire uger.

Im og hendes mor befinder sig i øjeblikket i Thailand, hvor de venter på endeligt svar på, hvornår de kan vende tilbage til Danmark.

Hvis lovforslaget ender med at blive hastebehandlet, kan de obligatoriske tre behandlinger i folketingssalen i princippet finde sted samme dag. Alternativt kan behandlingen ske over to eller tre dage i streg.

I kølvandet på Im-sagen opstod der fra flere sider kritik af de danske udlændingeregler. Særligt hensynet til barnets tarv manglede, lød kritikken fra blandt andre Red Barnet og Europarådets menneskeretskommissær.